USA znepokojujú ruské raketové systémy pri hraniciach EÚ

Spojené štáty vyjadrili v pondelok znepokojenie nad presunom ruského mobilného raketového systému Iskander bližšie k východným hraniciam Európskej únie.

17.12.2013 08:45
debata (100)

Obavy už vyjadrili aj východoeurópske štáty Poľsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko, ktoré kedysi patrili do takzvaného východného bloku a ktoré majú s Ruskom často napäté vzťahy. „Vyzvali sme Rusko, aby nepodnikalo kroky na destabilizáciu regiónu,“ povedala hovorkyňa ministerstva zahraničia Marie Harfová. Poľské ministerstvo zahraničia považuje konanie Moskvy za znepokojujúce a očakáva, že touto záležitosťou sa bude zaoberať Severoatlantická aliancia. Lotyšský minister obrany Artis Pabriks zas označil blízkosť ruského raketového systému za hrozbu.

O presune ako prvý informoval ešte cez víkend nemecký denník Der Bild. Moskva podľa neho pred približne rokom vyslala do svojej enklávy Kaliningrad blízko hranice s Poľskom a Litvou 10 systémov Iskander. Ruské ministerstvo obrany správy v pondelok nepriamo potvrdilo. „Raketové a delostrelecké sily Západného vojenského okruhu boli naozaj vyzbrojené operačno-taktickými systémami Iskander,“ uviedli ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na hovorcu ruského obranného rezortu Igora Konašenkova.

Rusko už dávnejšie vyhlásilo, že uvažuje nad presunutím rakiet stredného a blízkeho doletu k svojim západným hraniciam s cieľom odvrátiť prípadnú hrozbu zo strany Severoatlantickej aliancie (NATO). Má ísť o reakciu na Američanmi navrhovaný protiraketový štít, ktorý však podľa NATO nie je namierený proti Moskve, ale napríklad proti Iránu.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #raketový systém #Rakety