Rakúsku diplomaciu vedie mladý muž

Má iba 27 rokov, ešte nedokončil vysokú školu a už sedí v jednom z najdôležitejších kresiel vo vláde. Sebastian Kurz sa stal novým šéfom rakúskej diplomacie. Získal prezývku maturant, keďže mu chýba univerzitný diplom. Bude jednoznačne najmladším ministrom zahraničných vecí v členských štátoch Európskej únie.

17.12.2013 09:50
Sebastian Kurz Foto:
Sebastian Kurz.
debata (2)

Vzhľadom na Kurzov vek sa objavili uštipačné otázky, či zvládne takú významnú funkciu. Napríklad aj to, či ho partneri budú považovať za rovnocenného. „Na medzinárodnej scéne vek nehrá žiadnu úlohu,“ zastal sa ho riaditeľ viedenskej diplomatickej akadémie Hans Winkler.

Sociálnodemokra­tický premiér Werner Faymann tvrdí, že sa spolieha na doterajšie skúsenosti Kurza. Tento mladý ľudovecký politik totiž nie je nováčik vo verejnom živote. „Dokáže stavať mosty,“ poznamenal Faymann na jeho adresu v súvislosti s tým, že nový šéf diplomacie pôsobil ako námestník pre integráciu na ministerstve vnútra. Mimochodom, ľudovci veria, že Kurz im priláka veľa mladých voličov. (Zjavne hlavne medzi ženami, keďže má imidž príťažlivého muža.)

Hodnotenia Kurza v rezorte vnútra je celkom kladné. Dostával napríklad pochvaly, že presadil zmenu v udeľovaní štátneho občianstva. Po novom ho môžu získať cudzinci, ktorí ovládajú nemčinu a nemajú problémy s dodržiavaním zákonov, už po šiestich rokoch, čo je výrazný posun. Predtým to totiž bolo desať rokov.

Kurz má za sebou prvý deň vo funkcii ministra, pretože vláda v pondelok zložila prísahu. Veľká koalícia sociálnej demokracie a ľudovcov neplánuje meniť dane z príjmov a z pridanej hodnoty, ale určite zvýši spotrebnú daň. Napríklad škatuľka cigariet by mala zdražieť o 45 centov. Štátu to má ročne priniesť až 300 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #diplomacia #Sebastian Kurz