Janukovyč dohodol s Putinom výhodnejšiu cenu plynu pre Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok v Moskve dohodol s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom na výraznom znížení dovoznej ceny ruského zemného plynu. Podľa Putina zaplatí Kyjev za tisíc kubíkov 268,5 dolára namiesto doterajších približne 400. Rusko podľa šéfa Kremľa zároveň nakúpi ukrajinskej dlhopisy za 15 miliárd dolárov uvoľnených zo svojich valutových rezerv.

17.12.2013 15:40 , aktualizované: 16:27
Janukovyč, Putin Foto: ,
Viktor Janukovyč (vľavo) počas stretnutia u svojho ruského kolegu Vladimira Putina.
debata (20)

Janukovyč dal počas stretnutia s Putinom najavo odhodlanie pokračovať v posilňovaní vzťahov a tiež očakával, že sa zhodnú na nižšej cene za plyn. Vyplynulo to z informácie agentúry ITAR-TASS, podľa ktorej ukrajinský prezident vyjadril nádej, že „otázka plynu medzi Ruskom a Ukrajinou bude vyriešená na princípe vzájomnej výhodnosti“.

Janukovyč prišiel do ruskej metropoly upevniť úzku spoluprácu podpisom viacerých zmlúv bez ohľadu na veľké demonštrácie, ktoré proti nemu a jeho vláde doma usporadúva proeurópska opozícia. Tá dôrazne žiada jeho demisiu, pretože mu nemôže odpustiť, že sa obrátil chrbtom k Bruselu, keď v novembri odmietol podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Namiesto toho vraj krajinu ženie do područia Moskvy.

Ukrajinská ekonomika je jasne závislá na dodávkach energie z Ruska a Ukrajinci chcú prepracovať dohodu z roku 2009, v ktorej Moskva podľa Kyjeva stanovila za ruský plyn príliš vysoké ceny. Ukrajina platí za 1 000 kubických metrov zhruba 400 dolárov, čo predstavuje jednu z najvyšších cien v Európe.

Očakávalo sa, že Janukovyč počas dňa v Moskve podpíše sériu dokumentov o spolupráci v energetike, doprave, kozmickom a leteckom priemysle, poľnohospodárstve a pri podpore investícií. Ako výraz odporu na tento postup prezidenta, zvolala opozícia do Kyjeva na podvečer ďalšiu veľkú demonštráciu.

Janukovyč dal pri stretnutí s Putinom najavo odhodlanie tesnejšie s Ruskom spolupracovať. Bez konkretizovania totiž pripustil, že nie všetky plánované dohody sa podarí podpísať a bude potrebné o nich rokovať ďalej. „Ak v utorok spolu niečo nepodpíšeme, tak to musíme podpísať v najbližšej dobe a pokračovať ďalej. To znamená, že naše utorkové stretnutie je v určitej miere strategické,“ citovala jeho vyjadrenie ITAR-TASS. „Na tom sa nesmieme zastaviť a musíme ďalej rozvíjať strategické partnerstvo,“ do­dal.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #plyn #Vladimir Putin #Viktor Janukovyč #Ukrajina