Miliardy z Moskvy majú valcovať opozíciu v Kyjeve

Kto čakal, dočkal sa. Rusko totiž dočasne znížilo cenu svojho plynu pre Ukrajinu z viac ako 400 dolárov na 268,5 (viac ako 194 eur) za 1 000 kubíkov.

18.12.2013 07:40
Putin, Janukovyč Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a jeho ukrajinský hosť Viktor Janukovyč počas záverečnej tlačovej konferencie po utorkovom rokovaní v Moskve.
debata (31)

Do cenných papierov investuje ďalších 15 miliárd dolárov. O prípadnom vstupe do colnej únie (Rusko, Bielorusko, Kazachstan) nepadlo v utorok na dlho očakávanom rokovaní rusko-ukrajinskej hospodárskej komisie na najvyššej úrovni ani slovo.

Janukovyč robí tajnosti

Ukrajinská strana bude o celkových výsledkoch moskovského rokovania, ktoré spoločne riadili prezidenti Vladimir Putin a Viktor Janukovyč, pre mnohých nepochopiteľne podrobne informovať až vo štvrtok. Ruský prezident Putin však ako prvý oznámil miliardové investície smerujúce na Ukrajinu, ktoré majú podľa mnohých prevalcovať nielen ukrajinskú opozíciu.

O colnej únii ani slovo

„Dohodli sme sa na 268,5 dolára za 1 000 kubíkov,“ oznámil Putin zníženie ceny ruského plynu pre Ukrajinu po podpise adekvátneho dokumentu. Doteraz platil Kyjev okolo 400 dolárov, čo je viac ako cena pre západnú Európu. Tak to totiž pôvodne nevýhodne dohodla dnes väznená expremiérka Julia Tymošenková. Putin zároveň potvrdil očakávania väčšiny pozorovateľov, podľa ktorých v Moskve v utorok neplánovali venovať pozornosť colnej únii.

„Rád by som všetkých upokojil. Dnes sme neriešili otázku vstupu Ukrajiny do colnej únie,“ cituje ruského prezidenta agentúra UNIAN. A tak na utorkový večer chystaná demonštrácia na kyjevskom Námestí nezávislosti pod heslom Nie colnej únii s Ruskom nemala pre opozíciou potrebný politický náboj. Jej lídri ale na večernej demonštrácii odmietli všetky v Moskve podpísané dokumenty lebo ich považujú za „zradu ukrajinských národných záujmov“. Vitalij Kličko (UDAR) vyzval za veľkého potlesku demonštratov Viktora Janukovyča na súboj o prezidentské kreslo.

Očakávaný podpis dokumentov o rusko-ukrajinskej spolupráci v energetike, doprave, kozmickom a leteckom priemysle, poľnohospodárstve a o podpore investícií vyznel z pohľadu nielen ukrajinskej opozície, ktorá v utorok zablokovala prácu parlamentu, ako „hrá na slepú babu“.

Neznámou nezostala vari dnes pre Ukrajinu okrem už spomínanej citlivej ceny za ruský plyn ani výška Kyjevom požadovanej finančnej injekcie. Podľa slov prezidenta Putina Rusko investuje do ukrajinských cenných papierov 15 miliárd dolárov. Odôvodnil to snahou pomôcť Ukrajine zasiahnutej finančnou hospodárskou krízou podporiť jej rozpočet na rok 2014. Ruský prezident vyjadril aj pripravenosť Moskvy posúdiť možnosti zblíženia oboch krajín v oblasti využitia ukrajinského vojenského obranného priemyslu pre potreby ruských ozbrojených síl. Vrátane servisu a opráv.

Čo nie je, môže byť?

Podľa pozorovateľov je napriek dočasnému tajnostkárstvu Kyjeva už dnes jasné, že obe strany síce nepodpísali nič, čo by sa dalo považovať za krok Kyjeva smerom k otvorenej náruči colnej únie riadenej Moskvou, ale Ukrajina je stále na „čakačke“. V tomto smere za určitý pohľad cez prizmu politickej inverzie možno považovať výrok ukrajinského prezidenta Janukovyča ešte pred rokovaním.

„Ak dnes niečo spoločne nepodpíšeme, tak to musíme podpísať v najbližšom čase a pokračovať ďalej – to znamená, že naše dnešné stretnutie… je do určitej miery strategické,“ citovala ukrajinského lídra agentúra ITAR-TASS. Ako následne Janukovyč dodal, „nesmieme sa na tom zastaviť a musíme ďalej rozvíjať strategické partnerstvo“, do­dal.

Opozícia sa nevzdáva

Po nedávnom neúspešnom pokuse opozície vysloviť nedôveru vláde Mykolu Azarova pokračujú jej politickí odporcovia v lanárení poslancov vrátane frakcie vládnej Strany regiónov.

„Tentoraz nám chýba už len 17 hlasov z potrebných 226. Pri prvom pokuse ich chýbalo až 40,“ informoval v utorok Arsenij Jaceňuk (Vlasť), jeden z opozičných lídrov. Vraj opozícia bude hlasovať za kohokoľvek návrh, ktorý bude smerovať k pádu kabinetu. Jaceňuk tak reagoval na otázku, prečo opozícia tentoraz podporuje návrh komunistov. Tí totiž žiadajú politickú hlavu Azarova a jeho ministrov slovami lídra stany Simonenka pre „vážne ekonomické chyby v činnosti vlády, a nie zato, že odmietli kurz k európskej integrácii“.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Vladimir Putin #Viktor Janukovyč #Ukrajina