Nemecké vojsko riadi lekárka, ktorá má sedem detí

Armáde šéfuje elegantná blondína, o ktorej sa šíria chýry, že o štyri roky nahradí trojnásobnú kancelárku. Ursula von der Leyenová, ktorá sa stala nemeckou ministerkou obrany, je považovaná za nástupníčku Angely Merkelovej.

18.12.2013 07:48
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Ursula von der Leyenová je prvá žena v nemeckých dejinách, ktorá vedie ministerstvo obrany.
debata (13)

Obľúbená 55-ročná politička získala jedno z najdôležitejších kresiel vo vláde. Môže si tak ešte viac zlepšiť imidž, ale zároveň sa musí pripraviť na neľahké úlohy.

Vymenovanie Leyenovej na čelo obrany znamenalo prekvapenie. Matka siedmich detí doteraz riadila ministerstvo práce a sociálnych vecí. (Má aj dvojčatá; z detí je najstarší syn, ktorý má 26 rokov, najmladšia je 14-ročná dcéra.) Hoci nemecké médiá píšu o senzácii, jedným dychom dodávajú, že je to sympatický výber. „Ide o súčasť širšieho trendu, aby ženy získali väčšie zastúpenie vo vláde,“ poznamenali noviny Süddeutsche Zeitung. „Muži vymieňajú plienky. Je to výborné,“ obrazne sa pridal denník Bild.

Merkelová verí, že Leyenová zvládne riadiť ministerstvo obrany. „Vždy sa zaujímala o zahraničnú politiku,“ citovala agentúra Reuters kancelárku, keď reagovala na to, že jej stranícka kolegyňa preberá agendu, ktorej sa nevenovala.

Leyenová hovorí plynule po anglicky, a keďže do trinástich rokov vyrastala v Belgicku, vynikajúco ovláda aj francúzštinu. (V Bruseli vtedy pracoval jej otec.) Bol to Ernst Albrecht, ktorý sa neskôr stal dlhoročným premiérom spolkovej krajiny Dolné Sasko.

Keď študovala ekonómiu na univerzite v Londýne, vystupovala pod pseudonymom Rose Ladsonová. Súviselo to s uvedenou vplyvnou funkciou otca. „Leyenová bola považovaná za možný terč západonemeckých ľavicových extrémistov,“ napísal britský denník Telegraph. Štúdium ekonómie zanechala a vybrala si medicínu. Politika ju zlanárila až ako ženu v strednom veku.

Blížiaci sa rok 2014 bude pre novú ministerku obrany náročný. Musí pripraviť stiahnutie nemeckých vojakov z Afganistanu. Do konca decembra budúceho roku sa má vrátiť domov 3 400 príslušníkov armády.

V rámci tejto misie stojí pred Leyenovou ešte jedna súvisiaca záležitosť. „Zložitou vecou je, čo urobiť s afganskými civilnými zamestnancami, ktorí pracovali ako tlmočníci nemeckých jednotiek a teraz sa im vyhráža Taliban. Takmer všetci požiadali o azyl v Nemecku a vláda v Berlíne má k tomu zaujať jasný postoj,“ poznamenala stanica Deutsche Welle.

Nie tak dávna reforma armády zanechala ďalšiu výzvu pre Leyenovú. Nemecko v roku 2011 zrušilo povinnú vojenskú službu a v súčasnosti má problémy nájsť dostatočný počet dobrovoľných brancov. Veľa práce čaká na nové šéfku obrany aj v zmenách zamerania ozbrojených síl. Približne 184-tisícčlenná armáda má hľadať spôsoby, aby bola lepšie pripravená na možné nasadenie do bojových operácií v zahraničí.

Ursula von der Leyenová

  • Má 55 rokov. Narodila sa v Bruseli, kde jej otec pracoval v Európskej komisii.
  • Štúdium ekonómie zanechala po troch rokoch a rozhodla sa pre medicínu. Pracovala na klinike a neskôr pôsobila na lekárskej fakulte.
  • Členkou Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) sa stala v roku 1990, ale do politiky sa aktívne zapojila až o desaťročie neskôr.
  • Politickú kariéru začínala v Dolnom Sasku ako členka parlamentu v tejto spolkovej krajine.
  • Do celoštátneho parlamentu ju prvýkrát zvolili v roku 2009. Následne sa stala ministerkou práce a sociálnych vecí.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #Ursula von der Leyenová