Juhosudánci utekajú pred bojmi v armáde pod ochranu OSN

Približne 13-tisíc juhosudánskych civilistov vyhľadalo v týchto dňoch útočisko na dvoch základniach OSN v juhosudánskej metropole Juba.

18.12.2013 09:14
debata (1)

Dôvodom sú pokračujúce boje medzi znepriatelenými armádnymi frakciami. Podľa OSN zomrelo v týchto bojoch až 500 ľudí, informovala agentúra AFP. Spojené štáty uzavreli v krajine veľvyslanectvo a vyzvali svojich občanov, aby do Južného Sudánu necestovali.

V Južnom Sudáne proti sebe bojujú vojaci verní prezidentovi Salvovi Kiirovi a priaznivci viceprezidenta Rieka Machara. Prezident v pondelok Machara obvinil z pokusu o štátny prevrat a v metropole vyhlásil dvanásťhodinový zákaz nočného vychádzania. Uzavreli letisko v hlavnom meste, telefónne spojenie je sporadické. Zástupkyňa OSN v Južnom Sudáne Hilde Johnsonová podľa AFP bojujúce strany vyzvala, aby násilie ukončili.

Podľa splnomocnenca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé Ladsousu pre násilnosti do nemocnice v Jube prepravili 400 až 500 mŕtvych tiel. Ďalších 800 ľudí údajne utrpelo v bojoch zranenia, oznámil. Prezident Kiir odvolal Machara z funkcie svojho zástupcu v júli. Odvtedy silnie v Južnom Sudáne napätie. Machar oznámil, že sa chce uchádzať o úrad hlavy štátu v prezidentských voľbách v roku 2015.

Situáciu v Južnom Sudáne sleduje aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun . Kiira v utorok vyzval, aby začal s protivníkmi rokovať a ukončil boje. Tie však pokračovali v blízkosti prezidentského paláca a na ďalších miestach Juby. Od nedeľného odhalenia údajného puču boli zatknutí štyria ministri. Machar sa vraj skrýva a vláda po ňom pátra.

Civilisti sa snažia z miest bojov utiecť na dve základne OSN. Zástupca Johnsonovej povedal, že teraz je na týchto základniach približne 13-tisíc civilistov, väčšinou žien s deťmi. Americké veľvyslanectvo pre zlú bezpečnostnú situáciu evakuovalo z krajiny svoj ​​personál, ktorý nie je nevyhnutný. Prerušilo prevádzku a odporučilo občanom, aby do Južného Sudánu nejazdili. Tým, ktorí už v krajine sú , odporučilo okamžite odísť.

Južný Sudán sa osamostatnil od zvyšku Sudánu v roku 2011. Odvtedy sa mu ale nepodarilo zriadiť stabilnú vládu, bohatá krajina na ropu je etnicky a politiky rozdelená.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #OSN #Južný Sudán