Bojkotovanie olympiády je hlúposť, tvrdí Lajčák

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák považuje bojkotovanie olympiády za hlúposť. Podľa neho by sa politika a šport nemali miešať.

18.12.2013 12:22 , aktualizované: 15:36
Lajčák, diplomacia, minister zahraničia Foto: ,
Minister zahraničia Miroslav Lajčák.
debata (27)

„Športovci si nezaslúžia, aby boli zaťahovaní do politických hier,“ vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády. Reagoval tak na rozhodnutie niektorých svetových lídrov nezúčastniť sa na budúcoročných Zimných olympijských hrách v Soči.

Lajčák pripomenul, že podobná situácia nastala v rokoch 1980 a 1984. Olympiádu v Moskve v roku 1980 bojkotovali napríklad Američania a západní Nemci pre ruskú inváziu v Afganistane. O štyri roky na to sa na letných hrách v Los Angeles nezúčastnili krajiny sovietskeho bloku okrem Rumunska ako odvetu za Moskvu.

Podľa Lajčáka by si politici mali vybavovať svoje veci na politickom a nie na športovom poli. „Nerobme teraz hystériu z toho, že keď sa každý nebude správať ako nemecký prezident, tak je zradca a nerešpektuje ľudské práva. Majme trošku sebavedomie a svoj vlastný názor,“ vyzval. On sám pozvanie do Soči má, avšak ešte nevie, či bude môcť pre svoj nabitý pracovný program do Ruska vycestovať.

Do Soči nepôjde ani poľský prezident a premiér

Na začiatok zimnej olympiády v Soči na juhu Ruska nevycestuje poľský prezident Bronislaw Komorowski, podobne, ako to nedávno oznámil jeho nemecký či francúzsky kolega.

Komorowski podľa poľských médií ubezpečil, že mu však nejde o bojkot hier, považovaných za výkladnú skriňu režimu súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina, ten čelí kritike obvinení z porušovania ľudských práv a prenasledovania opozície.

Už skôr poľský premiér Donald Tusk ohlásil, že sa do Soči nechystá, ale že Poľsko nebude hry bojkotovať. Zhodné stanovisko zaujal aj Komorowski. „Je vidieť, že hry začínajú vzbudzovať emócie nielen športové, ale aj politické. Je asi vhodné pripomenúť, že mám isté zásady v stykoch s poľskými športovcami a olympionikmi. Stretávam sa s nimi buď pred, alebo po olympiáde, aby som tlmočil naše nádeje a podporil vieru v úspechy dosiahnuté pod našou vlajkou. Alebo aby som im v mene celej spoločnosti poďakoval za výsledky. Nezamýšľal som sa odísť do Soči,“ vysvetlil Komorowski podľa televízie TVN 24.

Dodal tiež, že doteraz nešiel na žiadnu športovú akciu do cudziny a to s jedinou výnimkou, ktorou boli minuloročné majstrovstvá Európy vo futbale. Tie však usporiadali Poliaci spoločne Ukrajincami.

„To bol mimoriadny prípad, ale zásady nehodlám meniť. Nie kvôli želaniu zapojiť sa do bojkotu, ale len kvôli prianiu ctiť si vlastné zásady,“ povedal poľský prezident. Počet vrcholných európskych politikov, ktorí do Soči nepôjdu, nedávno rozšíril francúzsky prezident François Hollande a minister zahraničia Laurent Fabius. Oznámil to šéf parížskej diplomacie v rozhlasovej stanici Europe 1. Už pred nimi rovnaký zámer oznámili podpredsedníčka Európskej komisie Viviane Redingová a nemecký prezident Joachim Gauck.

Ani Gauck, ani Fabius neúčasť na olympiáde nezdôvodnil. Spravodajské servery pripomenuli, že v Nemecku i vo Francúzsku zaznieva kritika stavu ľudských práv v Rusku. Zatiaľ dôvody svojej neúčasti v Soči oznámila len eurokomisárka Redingová. „Určite nepôjdem do Soči, kým sa bude s menšinami zaobchádzať spôsobom ako podľa súčasných ruských zákonov,“ uviedla na Twitteri.

Poukázala tak na sporný zákon o zákaze propagácie homosexuality medzi mládežou, na základe neho hrozí v Rusku pokuta až 100-tisíc rubľov a až 15 dní väzenia či vyhostenie z krajiny.

USA vyšlú len nižších úradníkov a dve lesbičky

Hneď dve bývalé športovkyne otvorene sa hlásiace k homosexualite budú súčasťou delegácie USA na zimných olympijských hrách v Soči. Vyslaním tenisovej legendy Billie Jean Kingovej a striebornej medailistky z hokejového turnaja vo Vancouveri Caitlin Cahowovej Američania dali nepriamo najavo, čo si myslia o ruskom zákone zakazujúcom propagovanie „netradičnej“ sexuálnej orientácie. Členov misie menoval v utorok prezident USA Barack Obama.

Chladný vzťah medzi Washingtonom a Moskvou vyvolaný kauzou okolo Edwarda Snowdena odzrkadľuje aj štátnické zastúpenie. Výpravu nebude sprevádzať žiaden člen súčasnej vlády, čo ostro kontrastuje s účasťou viceprezidenta Joea Bidena a jeho manželky Jill vo Vancouveri a prvej dámy Michelle Obamovej na otvorení olympijských hier 2012 v Londýne.

Za líderku delegácie vymenovali bývalú ministerku pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanovú. Na otváracom ceremoniáli ju budú sprevádzať americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul, zástupca personálneho šéfa Bieleho domu Rob Nabors, Kingová a bývalý krasokorčuliar, olympijský víťaz z Calgary 1988 Brian Boitano. Na záverečný ceremoniál pricestujú do Soči zástupca štátneho tajomníka William Burns, Cahowová a rýchlokorčuliarske legendy Bonnie Blairová s Ericom Heidenom.

„Americká delegácia na zimných olympijských hrách reprezentuje rôznorodosť Spojených štátov. Všetci jej členovia sa vyznamenali v službách štátu, ako občianski aktivisti alebo športovci,“ komentovala hovorkyňa národnej bezpečnostnej rady Caitlin Haydenová.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #Donald Tusk #Soči #Miroslav Lajčák #Bronislaw Komorowski