Ruská duma vyhlásila amnestiu. Aj pre Greenpeace či Pussy Riot

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, vyhlásila v stredu amnestiu. Právnici predpokladajú, že na slobodu vyjdú punkerky z Pussy Riot, odsúdené za predvolebné výtržnosti v pravoslávnom chráme, a súdu sa vyhne tridsiatka aktivistov z medzinárodnej ekologickej organizácie Greenpeace, zadržaných v Rusku pre protesty proti ťažbe ropy v Arktíde.

18.12.2013 15:07
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (1)

Za vyhlásenie amnestie, navrhnutej prezidentom Vladimirom Putinom k 20. výročie ruskej ústavy, hlasovalo 446 zo 450 poslancov. Amnestia nadobudne platnosť oficiálnym zverejnením, čo sa má stať do konca týždňa.

Ruské médiá predpokladajú, že stíhaniu unikne aj bývalý minister obrany Anatolij Serďukov, zapletený do aféry okolo rozsiahlej sprenevery armádneho majetku. Naopak, amnestia sa podľa agentúry Interfax bude vzťahovať len na časť opozičných demonštrantov zatknutých v predvečer Putinovej minuloročnej inaugurácie. Nedotkne sa ani Putinových oponentov, ako sú bývalý ropný magnát Michail Chodorkovský či opozičný predáci Alexej Navaľný a Sergej Udalcov.

Poslanci schválili v Putinovom návrhu zmeny, aby sa amnestia vzťahovala aj na stíhanej za výtržníctvo, čo umožní bez súdu prepustiť tridsiatku členov posádky lode Greenpeace Arctic Sunrise, zadržanej v septembri ruskými úradmi pre protest proti chystanej ťažbe ropy v Arktíde. Aktivistov pôvodne obvinili z „pirátstva“, neskôr bolo obvinenie zmiernené na „výtržníctvo“.

„Schválená amnestia je úľava, ale nie dôvod na oslavy. Tridsať ľudí strávilo dva mesiace vo väzení pre obvinenie zo zločinu, ktorý nespáchali,“ uviedla Klára Sutlovičová, vedúca arktickej kampane Greenpeace ČR. „Jediný dôvod, prečo ťažobné firmy mieria do Arktídy, je topiaci sa ľad. Pritom spaľovanie ropy spôsobuje ďalšie topenie. Tridsať amnestovaných ľudí sa vydalo do Arktídy, aby proti tomuto šialenstvu protestovali. To nie je zločin,“ dodala.

O pár mesiacov by amnestia mohla skrátiť pobyt za ostnatým drôtom dvom členkám Pussy Riot odsúdeným pre predvolebné výtržnosti v pravoslávnom chráme. Marija Aljochinová a Nadežda Tolokonnikovová majú po odpykaní dvojročného trestu vyjsť na slobodu v marci budúceho roka. Ich obhajkyňa Irina Chrunovová dúfa, že jej klientky oslávia Nový rok už na slobode, vale pripúšťa, že „všetko závisí na ochote vedenia väzenského tábora (…) nepredlžovať prepúšťania na slobodu“.

Na realizáciu amnestie bude mať väzenská správa pol roka. Odhaduje sa, že sa môže dotknúť 20 000 až 25 000 ľudí. Vyňatí sú z nej recidivisti, zločinci odsúdení na tresty dlhšie ako päť rokov, trestanci s vážnejšími disciplinárnymi trestami, teroristi, pedofili, narkomani či bývalí policajti odsúdení za násilie voči občanom.

Prvú amnestiu po rozpade Sovietskeho zväzu vyhlásila Duma vo februári 1994. Medzi 23 000 väzňami, ktorí vtedy vyšli na slobodu, boli aj účastníci nevydareného komunistického pokusu o štátny prevrat.

Teraz podľa úradného ombudsmana Vladimira Lukina z väzníc vyjde len okolo dvoch tisíc väzňov. Väčšina amnestovaných je totiž len stíhaná alebo odsúdená podmienečne. Lukin súčasne navrhol ďalšiu amnestiu vyhlásiť budúci rok v lete ku 100. výročie začiatku prvej svetovej vojny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pussy Riot #Greenpeace #Vladimir Putin #amnestia #duma