Biely dom priznal, že zbieranie telefónnych dát bolo chybou

Biely dom v utorok prvýkrát oficiálne priznal, že zbieranie údajov o telefonických hovoroch miliónov Američanov zo strany Národnej bezpečnostnej agentúry bolo chybou.

18.12.2013 22:01
debata (3)

To, že NSA by takéto praktiky „už nemala používať“ sa píše v správe komisie, ktorá škandál okolo agentúry vyšetrovala niekoľko mesiacov. Kauzu odhalil bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, ktorý následne ušiel z krajiny a našiel azyl v Rusku.

Správu by mal Biely dom zverejniť až v stredu, spravodajský portál BBC však s odvolaním sa na americké médiá cituje niektoré z jej častí. S piatimi členmi komisie sa v utorok tesne pred zverejnením dokumentu stretol aj prezident Barack Obama. Správa by mala obsahovať 46 odporúčaní na zmenu fungovania amerických tajných služieb, píše BBC.

Na verejnosť sa začiatkom decembra dostali správy, že NSA denne získava miliardy údajov o mobilných telefónoch po celom svete. Záznamy sa následne ukladajú do gigantickej databázy, ktorá zhromažďuje pozície najmenej stovky miliónov mobilných telefónov po celom svete.

Údaje údajne NSA získava z nabúrania sa do káblov spájajúcich mobilné siete na planéte. Celu kauzu v júni odhalil Snowden, ktorého začali stíhať americké orgány. Po niekoľkotýždňovom ukrývaní na jednom z moskovských letísk napokon dostal azyl v Rusku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Biely dom #Národná bezpečnostná agentúr