Putin: Rusko nie je proti asociácii Ukrajina-EÚ, chráni si záujmy

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok poprel, že by Moskva bola proti dohode o pridružení Ukrajiny k Európskej únii, zároveň však poukázal na to, že Rusko si musí chrániť svoju ekonomiku.

19.12.2013 10:58 , aktualizované: 12:45
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (21)

Hlavným motívom utorňajších dohôd s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom bola podľa Putina snaha poskytnúť „bratskú pomoc bratskej susednej krajine“.

„Vidíme, že Ukrajina je v ťažkej situácii… Keď hovoríme, že je to bratský národ, bratský ľud, potom podľa toho musíme konať. To je hlavný dôvod, prečo sme sa im rozhodli pomôcť,“ vyhlásil Putin pri veľkej bilančnej tlačovej konferencii, ktorú tradične usporiadal na záver roka.

Prezident v reakcii na otázku spravodajcu ukrajinskej tlačovej agentúry Unian poprel, že by najnovšie dohody, ktoré podpísal s Janukovyčom, viedla snaha zabrániť podpisu asociačnej dohody Ukrajiny s EÚ. Putin opakovane zdôraznil želanie pomôcť „bratskej krajine“, zároveň však pripustil, že Rusko musí chrániť svoje ekonomické záujmy.

Ukrajinský novinár sa okrem iného spýtal, prečo Moskva po tri roky nemienila ustúpiť od ceny za plyn, ktorú Ukrajina považovala za nevýhodnú, a prečo teraz „zrazu“ so zlacnením súhlasila. Podľa Putina išlo o „normálne“ ekonomické podmienky, ktoré boli pri podpise predošlej dohody a ktoré panujú aj pri terajšej úprave ceny.

Putin a Janukovyč sa v utorok dohodli na znížení ceny ruského zemného plynu zhruba o tretinu a na uvoľnení 15 miliárd z ruských devízových rezerv na nákup ukrajinských dlhopisov.

Vo štvrtkovom priamom prenose ruskej televízie Putin na niekoľko sekúnd pôsobil zaskočene, keď sa spravodajca agentúry Unian pýtal, či si Moskva Kyjev kupuje a či je pripravená dať Janukovyčovi ešte viac peňazí ako dohodnutých 15 miliárd dolárov. „A koľko by ste si prial,“ zareagoval nakoniec s úsmevom ruský prezident.

Janukovyč: Dohody s Moskvou neodporujú integrácii do EÚ

Hospodárske dohody s Moskvou nie sú v rozpore s integráciou Ukrajiny do Európskej únie. Povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na tlačovej konferencii, ktorú prenášali hlavné kyjevské televízne stanice.

„Tieto dohody nie sú v rozpore s integračnými zámermi. Ide o ekonomické vzťahy,“ odpovedal podľa AFP prezident na otázku, či dohody uzatvorené v Moskve spochybňujú asociačnú dohodu s EÚ, ktorú Janukovyč v novembri odmietol podpísať.

Ukrajinský prezident v utorok v Kremli dohodol výrazné zníženie dovoznej ceny ruského plynu a finančnú injekciu 15 miliárd dolárov pre ukrajinskú ekonomiku. Opozícia varovala, že Ukrajina za to zaplatí stratou európskej perspektívy.

Rakety Iskander v Kalingrade nie sú

Moskva ešte nerozhodla o rozmiestnení rakiet Iskander v Kaliningradskej oblasti na západe Ruska v reakcii na protiraketový štít, ktorý budujú USA v Európe. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin. Ruské ministerstvo obrany začiatkom týždňa tvrdilo, že Iskandery v Kaliningrade skutočne sú.

„Po prvé, zatiaľ sme takéto rozhodnutie neurobili, nech sa (na Západe) upokoja. Po druhé, nikoho chrániť netreba. Len nie je nutné nikoho provokovať k odvetným opatreniam,“ reagoval Putin na otázku týkajúcu sa informácií, že Rusko už má Iskandery v Kaliningrade.

Podľa jeho vyjadrenia tieto rakety nie sú jediným spôsobom ochrany a reakciou na hroziace nebezpečenstvo. „Iskander je iba jedným z prvkov možnej odpovede, a to zďaleka nie najúčinnejší. Aj keď vo svojej kategórii je to najúčinnejšia zbraň na svete,“ povedal.

Na Západe vypukol rozruch po tom, čo nemecký denník Bild v nedeľu napísal, že Rusko v Kaliningradskej oblasti rozmiestnilo rakety Iskander – M v reakcii na budovaný americký protiraketový štít. Denník uviedol, že rakety s dosahom približne 500 kilometrov môžu niesť konvenčné alebo jadrové hlavice a dokážu zasiahnuť prakticky ktorýkoľvek cieľ na území Poľska. Z Kaliningradskej oblasti do Berlína je to vzdušnou čiarou 527 kilometrov.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov nasledujúci deň oznámil, že Iskandery v Kaliningrade sú a že to neodporuje žiadnym medzinárodným dohodám. List Izvestija pritom citoval nemenovaný zdroj z ministerstva, ktorý tvrdil, že Iskandery sa v Kaliningradskej oblasti nachádzajú už poldruha roka.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Viktor Janukovyč #asociačná dohoda s EÚ #Ukrajina