Putin oznámil, že omilostí Chodorkovského

Ruský prezident Vladimir Putin uvažuje nad udelením milosti bývalému ropnému magnátovi Michailovi Chodorkovskému.

19.12.2013 13:51 , aktualizované: 15:45
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij na archívnej snímke.
debata (25)

Vyhlásil to vo štvrtok na výročnej tlačovej konferencii v Moskve. „Myslím, že rozhodnutie by sme mohli prijať už veľmi skoro a milosť bude podpísaná prostredníctvom dekrétu,“ citujú šéfa Kremľa ruské tlačové agentúry.

Tie medzitým priniesli informácie, podľa ktorých Chodorkovského právnici už Putinovi poslali aj žiadosť o milosť. Tí však o ničom údajne nevedia. Dnes 50-ročného Chodorkovského v roku 2005 odsúdili za daňové úniky a v roku 2010 aj za spreneveru.

Z najbohatšieho Rusa sa stal najslávnejším ruským väzňom

V roku 2004 označil magazín Forbes Michaila Chodorkovského za najbohatšieho muža Ruska, ktorým sa stal okrem iného šéfom spoločnosti Jukos, najväčšieho producenta ropy v Rusku. Čoskoro sa však z neho stal aj najslávnejší ruský väzeň, keď ho odsúdili za daňové úniky, privatizačné podvody, pranie špinavých peňazí a spreneveru. Ruská opozícia aj organizácie Amnesty International ale považujú Chodorkovského (50) za väzňa svedomia a obeť režimu prezidenta Vladimira Putina.

Ostrá kritika väznenia Chodorkovského zaznieva občas aj zo zahraničia, napríklad z USA. Kampaň za jeho prepustenie vedie okrem iného aj spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za mier Elie Wiesel. Zatknutie, odsúdenie a bankrot Jukosu totiž nasledovali po tom, čo sa ropný magnát znepáčil Kremľu kvôli svojej finančnej podpore poskytovanej opozícii, ale aj kvôli vlastným politickým ambíciám.

Tento rok v júli Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu odmietol tvrdenie Chodorkovského, že proces s ním bol politicky motivovaný. Súd ale konštatoval, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces, keď úrady zasahovali do dôverného vzťahu medzi klientom a jeho právnikom a kontrolovali ich komunikáciu. Podľa európskeho súdu bolo tiež porušené právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života, keď bol Chodorkovskij poslaný do väznice ďaleko od rodiny, tá ho nemohla navštevovať.

Za desať rokov vystriedal množstvo ciel a väzníc, od pracovnej kolónie neďaleko Čity na Ďalekom východe, kde šil rukavice, až po súčasnú väznicu v kolónii Segeža v polárnej Karélii. Tam sa muž, ktorého majetok v roku 2004 odhadol magazín Forbes na 15 miliárd dolárov, venuje robotníckym profesiám. Pracuje v krajčírskej dielni alebo v továrni na výrobu plastov.

Michail Borisovič Chodorkovskij sa narodil 26. júna 1963 v Moskve v rodine patriacej k strednej vrstve, Jeho otec bol židovského pôvodu. V roku 1986 vyštudoval Chemicko-technologický inštitút, vzdelanie si rozšíril na Moskovskom inštitúte národného hospodárstva. Bol členom Komsomoľu aj komunistickej strany. Podnikať začal v polovici 80. rokov. Najskôr si otvoril kaviareň a neskôr centrum pre vedeckú a technickú tvorivosť mládeže, ktoré sa ale zaoberalo aj obchodom s počítačmi.

K rozprávkovému majetku sa Chodorkovskij dostal podobne ako ďalší ruskí oligarchovia, ktorí zbohatli na privatizácii v 90. rokoch. Už v roku 1988 založil banku Menatep, údajne prvú súkromnú banku v krajine od roku 1917. V roku 1995 kúpila Chodorkovského banka od štátu za 350 miliónov dolárov ropnú spoločnosť Jukos. V rokoch 1998–2003 bol jej generálnym riaditeľom a bol tiež členom predsedníctva Zväzu priemyselníkov a podnikateľov.

V októbri 2003 ho zatkli a obvinili z daňových únikov a privatizačných podvodov. V máji 2005 ho súd uznal vinným v šiestich zo siedmich bodov obžaloby v súvislosti s privatizáciou firmy na umelé hnojivá Apatit v roku 1994 a z únikov daní Jukosu, z osobných príjmov a odsúdil ho na deväť rokov. V septembri 2005 mu v odvolacom konaní znížili trest o rok. Spoločnosť Jukos potom zbankrotovala. Firmu zničili požiadavky štátu na zaplatenie miliardovych daňových nedoplatkov. Väčšina jej majetku následne prešla na štátnu ruskú ropnú spoločnosť Rosnefť.

V decembri 2010 moskovský súd v druhom procese odsúdil Chodorkovského a jeho spoločníka Platona Lebedeva na 14 rokov väzenia za údajnú krádež 218 miliónov ton ropy a za pranie špinavých peňazí v rokoch 1998 až 2003. V máji 2011 súd v odvolacom procese znížil Chodorkovskému a jeho spoločníkovi Lebedevovi trest na 13 rokov.

Trest, do ktorého bol započítaný aj predchádzajúci osemročný verdikt z roku 2005, vlani v decembri súd znížil o dva roky. V auguste tento jedenásťročný trest ruský Najvyšší súd znížil Chodorkovskému aj Lebedevovi o dva mesiace, podľa čoho by sa mali dostať na slobodu v auguste 2014.

Chodorkovskij má s manželkou Innou dcéru a chlapca – dvojčatá a jedného syna má tiež z prvého manželstva. Je už dedkom. Koncom septembra jeho syn Pavol prevzal za otca Cenu Lecha Walesu. Poľský exprezident a vodca protikomunistického hnutia Solidarita Walesa ocenil Chodorkovského ako človeka, ktorý napriek všetkým príkoriam bojuje vo svojej vlasti za hospodársku slobodu, občianske práva a sociálnu spravodlivosť.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #milosť #Vladimir Putin #Michail Chodorkovskij