V Afganistane obesili policajtku a tehotnú učiteľku

Afganskú policajtku a tehotnú učiteľku uniesli a následne obesili na konzervatívnom juhu Afganistanu. Ich telá sa našli pohodené niekoľko kilometrov od zahraničnej vojenskej základne, ktorá bola nedávno odovzdaná pod afganskú kontrolu. Informovali o tom vo štvrtok miestne úrady.

19.12.2013 15:01
debata (57)

Matka dvoch detí slúžiaca u afganskej polície a učiteľka sa stali obeťou únosu v pondelok v juhoafganskej provincii Uruzgán. Ich telá objavili v stredu. „Pitva potvrdila, že príčinou smrti bolo obesenie,“ povedal hovorca provinčného guvernéra Abdulláh Hemat.

V Afganistane sa množia útoky na ženy pracujúce pre štátne inštitúcie. To vyvoláva obavy, že práva žien tvrdo vybojované v posledných rokoch s podporou medzinárodných síl sú opäť častejšie porušované s blížiacim sa plánovaným stiahnutím bojových jednotiek NATO ku koncu budúceho roka. Agentúra Reuters pripomína, že v uplynulých mesiacoch ozbrojenci zabili v južných provinciách niekoľko afganských policajtiek.

Úrady z mnohých týchto násilných činov podozrievajú fundamentalistické hnutie Taliban. Niektoré útoky na ženy sú však tiež spojené s rodinnými konfliktmi alebo ich páchajú príbuzní, ktorí sú rozhorčení, že tieto ženy chodia do práce.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #obesenie #práva žien