Taliansko reagovalo na kritiku EÚ pre situáciu na Lampeduse

Taliansko promptne zareagovalo na kritiku Európskej komisie týkajúcu sa zlých životných podmienok v talianskych imigračných táboroch, najmä na ostrove Lampedusa.

19.12.2013 20:06
debata

Vláda zrušila zmluvu so združením, ktoré je zodpovedné za správu utečeneckého tábora na Lampeduse, informoval o tom minister vnútra Angelino Alfano. K tomuto kroku pristúpila pre očividné ponižujúce zaobchádzanie s utečencami v záchytnom centre na ostrove. „Nemôžeme dopustiť, aby sa na Lampeduse nerešpektovala dôstojnosť utečencov", uviedol Alfano.

Ako povedala v stredu komisárka pre vnútorné veci Cecilia Malmströmová, EK už začala „desivé“ podmienky prešetrovať. Komisárka Rímu zároveň pohrozila trestným postupom v prípade, že nebude dodržiavať nariadenia a štandardy Európskej únie.

Podľa posledných údajov na Lampedusu prišlo tento rok už vyše 13 000 utečencov, čo je viac než dvojnásobok populácie tohto ostrova. V októbri sa tu stala tragédia, keď sa vyše 300 imigrantov utopilo v snahe doplaviť sa na územie EÚ. Podľa odhadov sa za posledných 20 rokov takto utopilo až 20-tisíc utečencov.

EK začiatkom decembra predstavila niekoľko riešení problematiky nelegálnej imigrácie, ktoré by mali zabrániť podobným nešťastiam. Hlavným bodom plánu je zintenzívnenie hliadkovania v Stredozemnom mori. Posilnenie hliadok od Cypru po Španielsko v spolupráci s Európskou hraničnou agentúrou (Frontex) bude stáť asi 14 miliónov eur ročne.

EK vyčlenila ďalších 50 miliónov eur pre krajiny, ktoré čelia vysokému prílevu ilegálnych utečencov. Taliansko dostane až 30 miliónov z tejto sumy. Krajiny by mali tieto financie okrem posilnenia námorných hliadok využiť napríklad na vylepšenie záchytných utečeneckých centier alebo na lepšiu koordináciu boja proti imigrácii. O návrhu budú rokovať lídri únie na summite v Bruseli vo štvrtok a piatok.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Taliansko #Angelino Alfano #Lampedusa