Rusko a Poľsko podpísali prelomovú dohodu o spolupráci

Poľsko a Rusko vo štvrtok podpísali prelomovú dohodu o vzájomnej spolupráci do roku 2020. Potvrdili to po spoločnom rokovaním ministri zahraničných vecí oboch krajín vo Varšave.

20.12.2013 16:50
debata (15)

Podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova dohoda zahŕňa spoločné postupy v rámci OSN či Rady Európy, pričom cieľom je aj posilnenie efektivity a dôvery v rámci Rady NATO-Rusko. Podľa slov jeho rezortného kolegu Radoslawa Sikorského sú „vzájomné spoločenské, obchodné a regionálne vzťahy“ medzi Moskvou a Varšavou oveľa lepšie, ako ich médiá vykresľujú.

Hlavným cieľom podľa neho je však posilnenie ekonomickej a politickej spolupráce medzi tradičnými rivalmi. Narušiť by to nemali ani odlišné postoje k aktuálnemu dianiu na Ukrajine. Lavrov aj Sikorski sa zhodli, že jedine na Ukrajincov, aby sa rozhodli, či chcú užšiu spolupráci s Bruselom.

Dôvodom napätých poľsko-ruských vzťahov je história plná ozbrojených konfliktov, ktoré si vyžiadali milióny obetí. Jednou z ich najkontroverznej­ších kapitol je okupácia východného Poľska cárskym Ruskom z 19. storočia, ale tiež neskoršie obdobie komunizmu, keď bola Varšava satelitom Sovietskeho zväzu. Najbolestnejšou kapitolou je pre Poliakov katynská masakra z roku 1940, keď sovietsky vodca Josif Stalin nariadil vraždu tisícov predstaviteľov poľskej inteligencie, armády a cirkvi.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #dohoda #spolupráca