Fidel Castro pochválil brata za podanie si ruky s Obamom

Kubánsky exprezident a legendárny revolucionár Fidel Castro sa po viac ako týždni od oficiálnej rozlúčky verejne vyjadril k zosnulému exprezidentovi Juhoafrickej republiky Nelsonovi Mandelovi i historickému podaniu ruky jeho brata Raúla s americkým prezidentom Barackom Obamom.

20.12.2013 21:08
Barack Obama, Raúl Castro Foto: ,
Americký prezident v Sowete pozdravil svojho kubánskeho náprotivka Raúla Castra a podal mu ruku.
debata (4)

Podľa jeho slov išlo zo strany jeho brata o „brilantné vystupovanie“ a ocenil najmä „jeho pevnosť a dôstojnosť pri priateľskom podaní rúk s hlavou vlády USA“. Dnes 87-ročný revolucionár zároveň odhalil, čo jeho brat Obamovi v angličtine povedal.

Podľa jeho slov išlo o strohé: „Pán prezident, ja som Castro.“ Fidel sa taktiež vyjadril k svojmu priateľovi Mandelovi, ktorého označil za „kompletného muža, hlbokého revolucionára a radikálneho socialistu“. Bývalý kubánsky vodca dodal, že „nikdy neprestal obdivovať jeho úprimnosť, skromnosť a enormné zásluhy“.

Obama v novembri uviedol, že možno nastal čas prehodnotiť politiku Spojených štátov smerom ku Kube, voči ktorej Washington udržuje v platnosti obchodné embargo už viac než polstoročie a nemá s Havanou diplomatické vzťahy. Podľa Obamu sa doba zmenila a takéto reštrikcie sú už mimo reality.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Nelson Mandela #Raúl Castro #Fidel Castro