Cameron podľa médií na olympiádu do Soči nepôjde

Britský premiér David Cameron sa nechystá zúčastniť na zimnej olympiáde v Soči, ale trvá na tom, že nepôjde o protest proti postoju Ruska k právam homosexuálov.

21.12.2013 17:17
David Cameron Foto: ,
David Cameron
debata (57)

Uviedol to britský denník The Independent s odvolaním sa na nemenované zdroje z britskej vlády. Premiérova kancelária podľa ruskej agentúry ITAR – TASS správu denníka ani nepotvrdila, ani nepoprela. „Nemôžeme komentovať plány premiérových ciest,“ uviedla.

Podľa The Independent by súčasťou britskej delegácie v Soči mali byť zástupcovia ministerstva kultúry a športu, ale o zložení sa ešte definitívne nerozhodlo. Podľa denníka je tiež „nepravdepodobné“, že by Británia nasledovala príklad amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý ako odkaz Rusku zaradil do americkej delegácie troch športovcov hlásiacich sa k homosexuálnej orientácii.

„Premiér verí v angažovanosť. Nemyslí si, že bojkotom a veľkými gestami sa dá veľa dosiahnuť,“ povedal denníku nemenovaný Cameronov spolupracovník. Vládne zdroje tiež pripomenuli Cameronove rozhodnutie zúčastniť sa na novembrovom summite Britského spoločenstva (Commonwealth) na Srí Lanke, hoci akciu bojkotovali predsedovia vlád Kanady a Indie. Cameron spomenul problémy s právami gayov v Rusku pri stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom počas septembrového summitu G20 v Petrohrade.

Americkú delegáciu na februárových hrách tentoraz nepovedie žiadny vysoký vládny predstaviteľ ako v minulosti. Zato sa v nej objaví niekdajšia tenisová hviezda a bojovníčka za práva gayov a lesbičiek Billie Jean Kingová, hokejistka Cailin Cahowová a olympijský šampión v krasokorčuľovaní Brian Boitano. Ten sa k svojej homosexualite verejne prihlásil tento týždeň. „Myslím si, že tá delegácia hovorí sama za seba,“ vyhlásil Barack Obama na tlačovej konferencii v Bielom dome.

Na hry do Soči nepôjdu ani prezidenti Nemecka alebo Francúzska Joachim Gauck a François Hollande. Ani jeden dôvody svojej neúčasti nespresnil, u oboch sa ale špekuluje, že motívom je nesúhlas s porušovaním ľudských práv v Rusku. Český prezident Miloš Zeman sa naopak do Soči chystá.

To, že Británia nenasleduje americký príklad, je podľa denníka dané aj tým, že krajine snáď s výnimkou skokana do vody Toma Daleyho chýba špičkový športovec či športovkyňa hlásiaci sa k homosexuálnej orientácii. „Silný signál“ by ale zo Soči mohla vyslať bývalá džokejka, teraz známa športová moderátorka Clare Baldingová, ktorá uzavrela registrované partnerstvo s inou novinárkou.

Denník pripomenul, že síce sám Putin sa vlani v lete zúčastnil olympijských hier v Londýne, ale britskí ministerskí predsedovia na zimné olympiády často nejazdia z toho dôvodu, že Británia v zimných športoch nevyniká .

57 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #Soči #David Cameron #zimná olympiáda