Členku Pussy Riot vraj o pár hodín prepustia na slobodu

Väznená členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová môže vďaka amnestii "vyjsť na slobodu v najbližších hodinách", oznámil v sobotu populárny denník Komsomolskaja Pravda na svojom webe.

21.12.2013 19:39
Pussy Riot Foto:
Archívne foto: Členky punkovej kapely Pussy Riot - Nadežda Tolokonnikovová (vpravo), Maria Aljochinová (v strede) a Jekaterina Samucevičová.
debata (10)

Pred väzenským táborom IK – 2 v Nižnom Novgorode, kde si Aljochinová odpykáva dvojročný trest za predvolebnú výtržnosť v pravoslávnom chráme, už druhý deň čakajú fanúšikovia aj matka väzenkyne. „Všetci čakajú, že Marija vyjde ešte dnes,“ napísal denník. „Je známe, že Máša už rozdala všetky svoje veci (spoluväzenkyniam) a dokonca aj jedlo,“ dodal.

Aljochinová si tábor IK – 2 pochvaľovala, vraj je oveľa lepší ako iné nápravné zariadenie, kde musela pracovať 15–16 hodín denne, ani nehovoriac o väzení v Mordviansku, kde si trest odpykávala jej spoluhráčka z kapely Nadežda Tolokonnikovová. Obe si však hladovkami a sťažnosťami v médiách vymohli preloženie. V Nižnom Novgorode potom dávala dohromady plánovačov pre učiteľov, čo jej zabralo štyri hodiny denne, zvyšok času si mohla čítať.

Aljochinová podľa denníka mohla vyjsť na slobodu už skôr, ale vyhlásila, že nemá „morálne právo“ vymôcť si predčasné prepustenie na súde, keď Tolokonnikovová nemá rovnakú možnosť, a tak si radšej počká na amnestiu. „Je hnusné, že odsúdenci v Rusku nie sú ničím viac než výnosným majetkom režimu. Protestujem proti tomu! Ak ma chce režim prepustiť skôr, tak nech to urobí v rámci amnestie, ktorá by sa vzťahovala na všetky ženy s malými deťmi,“ povedala Aljochinová, na ktorú čaká šesťročný syn.

Amnestia je vraj imidžový čin

Pussy Riot sa preslávili vlani vo februári svoju „punkovou modlitbou Bohorodička, vyžeň Putina“ v hlavnom moskovskom chráme. Chceli tak podľa vlastných slov protestovať proti výzvam hlavy pravoslávnej cirkvi, aby voliči v marcových prezidentských voľbách hlasovali za Vladimira Putina. Tri členky kapely odsúdili za výtržnosť na dva roky, jednej z nich však trest zmenili na podmienečný, pretože ju strážcovia z chrámu vyviedli ešte pred škandalóznym vystúpením. Aljochinová a Tolokonnikovová, obe matky malých detí, išli sedieť „natvrdo“. Proces a rozsudok vzbudil protesty, a to aj z radov známych západných hviezd. Trest by im vypršal v marci budúceho roka.

Sám Putin pred dvoma dňami vyhlásil, že amnestia pre členky Pussy Riot je spätá výlučne s humanitárnymi dôvodmi a neznamená prehodnotenie ich činu. „Je mi ľúto, že klesli tak hlboko, že to podľa môjho názoru poškodzuje dôstojnosť žien. Aby vynikli, aby sa preslávili, prešli cez všetky medze…“

Amnestiu k 20. výročiu ruskej ústavy vyhlásila na Putinov návrh Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu. Predpokladá sa, že sa bude vzťahovať asi na 20 000 až 25 000 ľudí, obvinených či podmienečne odsúdených. Súdu by sa mali vyhnúť aktivisti Greenpeace, zadržaných v Rusku pre protest proti ťažbe ropy. Západní komentátori sa domnievajú, že ako amnestia, tak Putinovo omilostenie bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského má vylepšiť obraz súčasného Ruska pred februárovou zimnou olympiádou v Soči.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #Vladimir Putin #Marija Aljochinová