Chodorkovskij chce pomôcť politickým väzňom v Rusku

Omilostený ruský oligarcha Michail Chodorkovskij v nedeľu v Berlíne vyhlásil, že urobí všetko pre prepustenie politických väzňov v Rusku.

22.12.2013 09:38 , aktualizované: 14:35
debata (38)

Na tlačovej konferencii zároveň poďakoval bývalému nemeckému ministrovi zahraničia Hansovi-Dietrichovi Genscherovi a kancelárke Angele Merkelovej, ktorí sa zasadzovali o jeho prepustení. Bývalý ropný magnát povedal, že v ruských väzniciach naďalej nespravodlivo zadržiavajú veľa politických väzňov, a vyzval západných politikov, aby to mali na zreteli pri stretnutiach s prezidentom Vladimirom Putinom.

„Nechcem byť vnímaný ako symbol toho, že v Rusku už nie sú ďalší politickí väzni,“ upozornil Chodorkovskij. „Chcem, aby ste ma brali ako symbol toho, že úsilie občianskej spoločnosti môže viesť k prepusteniu ľudí, ktorých prepustenie nikto neočakával,“ vyhlásil. Chodorkovskij ďalej povedal, že neverí uisteniam Kremľa, že sa smie bez obáv vrátiť do Ruska. Nie je vraj zaručené, že by potom mohol zo zeme opäť vycestovať. Po prepustení vraj nemal inú možnosť než Rusko opustiť.

V budúcnosti sa chce zamerať na pôsobenie vo verejnom živote, ale zdôraznil, že „boj o moc“ nie je nič pre neho. Už pred tlačovou konferenciou Chodorkovskij vybraným novinárom podľa agentúry DPA povedal, že nebude financovať ruskú opozíciu a nechce byť v budúcnosti „sponzorom politických strán“. „Opozícia teraz nemá dobré vyhliadky, ale sú oveľa lepšie ako pred desiatimi rokmi,“ vyhlásil.

Tlačová konferencia sa uskutočnila v priestoroch Múzea Berlínskeho múru, kde je známemu ruskému väzňovi venovaná osobitná expozícia. Miestnosť bola plná novinárov a mnoho minút trvalo, než organizátori tlačovej konferencie žurnalistov usadili.

Chodorkovskij pred novinárov prišiel v tmavom obleku, bielej košeli a decentnej modrej kravate a chvíľami ruch okolo svojej osoby sledoval s pobaveným úsmevom. Na úvod tlačovej konferencie sa poďakoval aj novinárom za to, že svojou prácou prispeli k jeho omilosteniu. Ocenil tiež podporu, ktorú mu ľudia vyjadrovali na Facebooku a Twitteri, ktoré, ako zdôraznil, pred desiatimi rokmi, keď nastupoval do väzenia, ešte neexistovali.

Putinovi napísal dva listy

Michail Chodorkovskij vyhlásil, že sa nechce usilovať sa o vrátenie majetku zo zlikvidovanej ropnej ťažobnej spoločnosti Jukos, ktorú vlastnil. V rozhovore s ruským magazínom The New Times tiež povedal, že ruský prezident Vladimir Putin mu udelil milosť bez akýchkoľvek podmienok. Šéfovi Kremľa vraj v jednom liste napísal: „Nezamýšľam zapojiť sa do politiky a nezamýšľam sa ani nad tým, že by som bojoval o navrátenie majetku (Jukosu)“.

Chodorkovskij potvrdil, že Putinovi v novembri napísal dva listy. Jednu krátku oficiálnu žiadosť o milosť a okrem toho osobný list, v ktorom ju zdôvodňuje zdravotným stavom svojej matky. „Áno, žiadal som, aby som mohol vycestovať do zahraničia,“ uviedol ruský magnát. „Skutočnosťou bolo, že vtedy, 12. novembra, bola moja matka v nemocnici v Berlíne. Našťastie pred dvoma týždňami jej lekári povedali, že sa môže na tri mesiace vrátiť do Moskvy, a potom zase musí do Berlína. Vďaka Bohu jej umožnili taký oddych. Ale výsledkom bolo, že sme sa minuli,“ povedal Chodorkovskij, za ktorým rodičia pricestovali do Berlína z Moskvy až v sobotu.

Chodorkovskij ďalej zdôraznil, že v žiadnom z listov nepriznal vinu. „Ak by som podpísal priznanie viny, moja rodina by ma nepustila domov,“ povedal oligarcha. V rozhovore tiež povedal, že si sám nedokáže vysvetliť, prečo sa za neho toľko prihovárala nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vraj jeho prípad spomínala pri každom stretnutí s Putinom.

„Pre mňa je to tiež záhada. Ale viete, také pozitívne záhady existujú. Občas sa stane zázrak, a človek nepozná jeho príčiny,“ povedal. Zároveň dodal, že mu nie je známe nič o tom, že by jeho prepustenie na slobodu bolo súčasťou nejakého obchodu medzi Merkelovou a Putinom.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Michail Chodorkovskij #Jukos