Vládu bude páliť zem pod nohami, odkazuje ukrajinská opozícia

V centre Kyjeva sa v nedeľu zišla ďalšia proeurópska demonštrácia organizovaná opozíciou.

22.12.2013 14:20 , aktualizované: 16:33
Ukrajina, demonštrácie Foto: ,
Protesty na Ukrajine pokračujú aj v nedeľu, ľudí však prišlo menej ako počas ostatných nediel.
debata (13)

Zúčastňuje sa na nej podľa agentúry AFP asi 40 000 ľudí, podľa ukrajinských médií okolo 100 000 demon­štrantov, každopádne však menej než počas predchádzajúcich nediel.

„Mobilizácii prívržencov Európskej únie v Kyjeve dochádza dych po neobyčajnom zblížení ukrajinskej vlády s Moskvou v tomto týždni a nové výzvy demonštrovať zhromaždili menej ľudí než v predchádzajúcich týždňoch,“ poznamenala AFP a dodala, že oslovení demonštranti neskrývali sklamanie z doterajších výsledkov protestov, trvajúcich dlhšie ako mesiac.

V búrlivom Kyjeve cítiť a vidieť ducha Vianoc.

„Sme v slepej uličke. Demonštranti urobili všetko, čo mohli. Teraz je na opozícii, aby v zákulisí zapracovala na oslabení režimu,“ usúdil študent Ostap Nikitin. „Európa by mohla vyvinúť tlak na režim, ale Ukrajinu opustila,“ ľutoval podnikateľ Vasil zo západoukrajinského Ternopilu.

Protesty vypukli koncom novembra, keď ukrajinský prezident Viktor Janukovyč náhle ohlásil, že nepodpíše pripravenú dohodu o pridružení k Európskej únii, vraj pre nátlak Moskvy, hroziacej odvetnými opatreniami s dopadmi na ukrajinský obchod a zlý stav hospodárstva. Tento týždeň sa potom dohodol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý Kyjevu ponúkol zľavu na plyn a sľúbil podporiť napätý ukrajinský rozpočet injekciou 15 miliárd dolárov. Opozícia sa obáva, že Putin láka Ukrajinu do pasce.

V centre Kyjeva sa počas demonštrácií objavil aj novomanželský pár.

Opoziční predáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok na zhromaždení ohlásili zámer vytvoriť „celonárodnú organizáciu Majdan“, pokrstenú po názve kyjevského Námestia nezávislosti, a rozšíriť protestné hnutie do ďalších častí krajiny s cieľom dosiahnuť odstúpenie vlády a vypísanie predčasných volieb. „Úloha je tu pre každého. Tí, ktorí sú v Kyjeve, bojujú v Kyjeve, kde stojíme na námestí, blokujeme vládne budovy a nenecháme súčasný režim pokojne spať! Vytvoríme vláde také peklo, že ich zem bude páliť pod nohami!“ vyhlásil Ťahnybok podľa agentúry ITAR – TASS. Spolupredsedkyňami Majdanu sa okrem opozičných vodcov stala podľa BBC aj väznená expremiérka Julija Tymošenková či speváčka Ruslana.

Na inom mieste ukrajinskej metropoly súčasne demonštrovali aj prívrženci prezidenta Janukovyča; podľa vládnucej Strany regiónov sa ich zišlo okolo 20 000. „Prišli sme predviesť, že sme pripravení podporiť prezidenta a jeho reformy pre to, aby pomohli iným, neúspešným ľuďom, stojacim na inom námestí,“ vyhlásila poslankyňa Anna Germanová. Podľa nej proti vláde demonštrujú „prevažne nezamestnaní“, zatiaľ čo na provládne mítingy chodia „úspešní ľudia“, ktorí ale nemôžu týždne a mesiace demonštrovať.

Strana regiónov potom ohlásila, že ďalšie provládne demonštrácie v Marinskom parku „pozastavuje“. Ukrajinci podľa poslanca Michaila Čečetova majú sláviť novoročné sviatky a politiku prenechať politikom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštranti #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ukrajina