Andrej Babiš má byť minister financií a vicepremiér

Po sobotňajšom odobrení návrhu prerozdelenia si vládnych postov celoštátnym výborom strany KDU-ČSL prišlo na konkrétne mená ministrov.

22.12.2013 15:15
debata (15)

Šéf ANO Andrej Babiš priznal, že zasadne do čela ministerstva financií. Zároveň si nárokuje stoličku vicepremiéra pre ekonomiku. Informuje o tom portál idnes.cz.

„U nás je to šesť (kresiel), pretože vicepremiér a minister financií mám byť ja,“ uviedol Babiš v diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce. „Ak nás pán prezident menuje a parlament nás schváli, tak asi budem vicepremiérom a ministrom financií. Ja som chvíľu zvažoval, že niekoho (iného) budem hľadať, nakoniec som sa rozhodol, na odporúčanie politikov, ktorí to poznajú dobre, aj pána prezidenta, že teda pôjdem na tú funkciu,“ dodal pôvodom Slovák.

Ten sa už v minulosti vyjadril, že sa pre tento post „obetuje“, problémom však mohla byť jeho údajná spolupráca s bývalou komunistickou štátnou bezpečnosťou, ktorú odmieta.

Babiš podľa vlastných slov v sobotu hovoril o budúcej koalícii KDU-ČSL, ANO a ČSSD s prezidentom Milošom Zemanom. Okrem toho ho potešil údeninami a rečami o Vianociach.

Vláda má aktuálne mať 17 členov, ich mená prerokujú v nedeľu. Koalícia pritom nebola istá, keďže ľudovcom sa nepozdávalo prerozdelenie a počet ministerských postov. ČSSD KDU-ČSL v sobotu napokon dala tretiu a definitívnu ponuku na rezort poľnohospodárstva, kultúry a ministra bez kresla, takzvane „bez portfeje“. Ľudovci súhlasili a tým zabezpečili pôdu pre budúcu trojkoalíciu, ktorá má mať 111 členov.

Rozloženie síl vo vláde

ČSSD
post premiéra, vicepremiéra pre legislatívu, ministerstvo zahraničia, vnútra, školstva, zdravotníctva, práce a sociálnych vecí, priemyslu a obchodu

ANO
vicepremiér pre ekonomiku, ministerstvo financií, obrany, miestny rozvoj, životné prostredie, dopravy, spravodlivosti

KDU-ČSL
poľnohospodárstvo, kultúra, vicepremiér pre vedu, výskum a inovácie

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #KDU-ČSL #české voľby