Obidve členky Pussy Riot pustili z väzenia

Obidve z väznených členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot vyšli vďaka amnestii na slobodu.

23.12.2013 07:21 , aktualizované: 16:19
Aľochinová Foto:
Členka ruskej skupiny Pussy Riot Maria Aľochinová.
debata (2)

Druhá prepustená členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová neľutuje čas strávený za mrežami. Vyjadrila sa tak v pondelok po prepustení z väzenskej nemocnice v sibírskom meste Krasnojarsk po udelení amnestie, ktorú minulý týždeň schválil parlament.

Tolokonnikovová, ktorú prepustili krátko po jej kamarátke zo skupiny Marii Aljochinovej, odmietla oceniť podiel prezidenta Vladimira Putina na jej oslobodení. Dodala, že sa za svoj čin, ktorý jej vyniesol dvojročné väzenie, nehanbí. Prepustená 24-ročná žena zároveň potvrdila, že spolu s o rok staršou Aljochinovou budú bojovať za práva väzňov.

„Rusko je postavené na modeli trestaneckej kolónie, a to je dôvod, prečo je také dôležité tieto kolónie zmeniť, aby sme zmenili Rusko. Sú tvárou krajiny. Nepovažujem však čas strávený vo väzení za premrhaný. Získala som unikátne skúsenosti, čo mi umožní ľahšie sa zaangažovať do boja za ľudské práva. Zostarla som, videla som štát zvnútra, videla som totalitnú mašinériu v jej celej kráse,“ povedala Tolokonnikovová. Zároveň poukázala na to, že by sa aj s väzňami malo zaobchádzať ako s „normálnymi ľudskými bytosťami, a nie ako s odpadom“. Podľa nej boli totiž trestanci zneužívaní na otrockú prácu, dostávali pokazené jedlo či im bola odmietaná lekárska starostlivosť. „Ľudia tam boli vraždení morálne aj fyzicky,“ dodala na margo väzenia v Mordvianskej republike, kde strávila väčšiu časť svojho trestu.

Prepustená členka Pussy Riot považuje amnestiu za divadlo

Aljochinová vidí za takýmto krokom snahu ovplyvniť verejnú mienku a keby mohla, zvyšok trestu by si radšej odpykala. Podľa jej vyjadrenia pre televízny kanál Dožď je hromadné omilostenie skôr „zneuctením“, keďže sa vzťahuje iba na mizivý počet odsúdencov. Aktivistka zároveň potvrdila, že jej odmietavý postoj voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa „vôbec nezmenil“.

„Nemyslím si, že by táto amnestia bola humanitárnym aktom. Myslím si, že je len PR ťahom,“ povedala jedna z trojice žien odsúdených v auguste 2012 na dva roky vo väzení za výtržníctvo v podobe politického protestu v kostole.

Pussy Riot sa preslávili vlani vo februári svojou „punkovou modlitbou Bohorodička, vyžeň Putina“ v hlavnom moskovskom chráme. Tri členky kapely boli odsúdené za výtržnosť na dva roky, jednej z nich však trest zmenili na podmienečný.

Sám Putin pred dvoma dňami vyhlásil, že amnestia pre členky Pussy Riot je spätá výlučne s humanitárnymi dôvodmi a neznamená prehodnotenie ich činu. Aljochinová a Tolokonnikovová sú matkami malých detí. Ruská väzenská správa pripravuje prepustenie stoviek amnestovaných väzňov. Očakáva sa tiež pre zatknutých aktivistov Greenpeace, zadržaných v Rusku kvôli protestu proti ťažbe ropy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pussy Riot #Vladimir Putin #amnestia