Janukovyč podpísal amnestiu pre zatknutých demonštrantov

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v pondelok podpísal zákon o amnestii všetkých zadržaných opozičných demonštrantov od 21. novembra, keď v Kyjeve prepukli protesty proti rozhodnutiu ukrajinského vedenia nepodpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Oznámila to stanica BBC na svojom webe.

23.12.2013 20:46
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč požaduje od poslancov, aby čo najskôr obnovili činnosť parlamentu.
debata (4)

V centre Kyjeva už vyše mesiaca protestujú prívrženci opozície, dožadujú sa odstúpenia vlády a vypísania predčasných volieb. Opozícia zatiaľ dokázala presadiť iba požiadavku na oslobodenie demonštrantov zatknutých pri brutálnom zásahu policajtov na konci novembra.

Server newsru.com poznamenal, že Janukovyč vďaka dohode s Ruskom, oddiaľujúcej hrozbu štátneho bankrotu o poldruha roka až dva roky, môže teraz odmietnuť ďalšie opozičné požiadavky.

Amnestiu minulý týždeň schválil parlament ako zákon „o odstránení negatívnych následkov a nediskriminácii, stíhaní a potrestanií v súvislosti s udalosťami počas konania pokojných zhromaždení“.

Amnestia sa podľa prezidentovho kancelára vzťahuje na všetky zadržané osoby v období od 21. novembra, keď demonštrácie v Kyjeve začali, do prijatia zákona. Počíta aj s ukončením všetkých trestných prípadov vedených proti nim. Nové prípady sa nemajú otvárať. Zrušené a vymazané majú byť aj medzitým vynesené rozsudky o demonštrantoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #amnestia #Viktor Janukovyč #Ukrajina