Britániu a Francúzsko zasiahla búrka, statisíce ľudí zostali bez elektriny

Vianočná búrka, ktorá zasiahla Britániu a Francúzsko, za sebou zanechala najmenej päť mŕtvych. Bez prúdu sa podľa BBC a agentúry DPA ocitlo 100 000 britských a 240 000 francúzskych domácností.

24.12.2013 11:58
Francúzsko, búrka, vlny Foto: ,
Vlny počas búrky v prístave v Bretónsku.
debata

V Británii doprava čelí značným ťažkostiam, železnice hlásia meškanie, niektoré trate sú úplne uzavreté. Nejazdí napríklad vlakový expres, ktorý spája letisko Gatwick s centrom Londýna. Už v pondelok zabila búrka vo Walese a na severe Anglicka dvoch ľudí, ďalšia žena zahynula v západnom Anglicku pri autonehode. To bola podľa televízie SkyNews následkom ťažkých poveternostných podmienok.

Silný vietor, ktorý teraz zasiahol Severné Írsko a Škótsko, pripravil na juhu Anglicka o elektrinu 100 000 domácností. Podľa meteorológov by na severe Británie mohla víchrica dosiahnuť rýchlosť až 145 kilometrov za hodinu.

Rozmary počasia skomplikovali tisícom ľudí cestu domov na sviatky. Spoločnosť South West Trains, ktorá prevádzkuje vlakové spojenia na juhozápade Anglicka, oznámila, že žiadna z jej súprav najmenej do 11:00 SEČ nevyjde, pretože do tej doby nebude možné dokončiť kontrolu tratí.

Spoločnosť Virgin varovala cestujúcich pred meškaniami a výlukami, s následkami búrky sa stále vyrovnáva aj spoločnosť First Great Western. Gatwick expres ráno nevyšiel, lebo nočné vyčíňanie živlu prerušilo trať.

Problémy má aj letecká doprava. Londýnske letisko Gatwick hlási podľa AP „závažné výpadky elektriny“, lety tak naberajú meškanie.

Problémy sa nevyhli ani britským cestám. Záchranári počas noci zachránili 25 ľudí z áut, ktoré uviazli na zaplavených cestách.

Búrka vo Francúzsku najhoršie zasiahla severozápad krajiny, kde podľa všetkého zomreli dvaja ľudia. Len v Bretónsku zostalo bez elektriny 130 000 domácností.

V pondelok zomrelo na stavenisku Saint-Germain- de- Tallevende dvanásťročné dieťa, na ktoré sa zrútila stena. K pádu múru podľa úradov zrejme prispela búrka.

Asi 200 kilometrov severozápadne od bretónskeho Brestu zmietla vlna z holandskej nákladnej lode ruského námorníka. Pátranie po jeho osude síce pokračuje, záchranári mu ale veľa šancí na prežitie nedávajú. Podľa DPA sa do problémov dostalo aj samotné holandské plavidlo, ktorému musel pribehnúť na pomoc remorkér.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Veľká Británia #Francúzsko #búrka #mŕtvi