Turecký premiér chce vymeniť až desať ministrov

Turecký premiér Recep Erdogan plánuje do konca roka odvolať až desať ministrov. Podľa pondelňajších informácií tamojších médií tak bude prestavba vlády oveľa väčšia, ako sa pôvodne vo svetle blížiacich sa regionálnych volieb predpokladalo.

24.12.2013 14:01
Erdogan Foto:
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.
debata (1)

Erdogan však musí konať po minulotýždňovom odhalení korupčných afér na vysokých pozíciách štátu, keď skončili v rukách polície desiatky ľudí. Dlhoročný konzervatívny líder prevažne moslimskej krajiny to zhodnotil ako „špinavú kampaň“ zameranú proti jeho vláde a reagoval vyšetrovaním policajných dôstojníkov zapojených do vyšetrovania korupcie. Desiatky z nich vrátane tých najvyššie postavených nakoniec prišli o miesto pre porušenie pracovných postupov.

V putách polície v uplynulom týždni okrem iných skončili aj synovia ministrov hospodárstva, vnútra a životného prostredia, známi podnikatelia a funkcionári vrátane výkonného šéfa Halkbank Süleymana Aslana, v ktorého dome sa našlo 4,5 milióna dolárov ukrytých v škatuli od topánok. Podozriví sú z prijímania úplatkov za projekty, zabezpečovanie stavebných povolení či obchodovanie so zlatom s Iránom, na ktorý sú uvalené medzinárodné sankcie. Premiér obvinil „medzinárodné skupiny a temné sily“ zo snahy oslabiť vládu cez políciu a súdy, na ktoré má údajne dosah jeho niekdajší spojenec, vplyvný moslimský duchovný žijúci v USA Fethullah Gülen.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #ministri