Pápež poprial radostné sviatky len v taliančine, slovenčina znovu nezaznela

Pápež František v tradičnom posolstve Mestu a svetu (Urbi et orbi) vyzval na ukončenie násilia vo svete, spomenul najmä Sýriu, Južný Sudán či Stredoafrickú republiku.

25.12.2013 01:29 , aktualizované: 14:40
pápež, Urbi et orbi Foto: ,
Pápež František na priečelí Svätopeterskej baziliky počas požehnania Urbi et orbi.
debata (6)

Požehnanie predniesol za pomerne silného vetra z balkóna baziliky svätého Petra pred desaťtisíc veriacimi, ktorí ho privítali búrlivým potleskom a jasotom. Hlava katolíckej cirkvi vo svojom príhovore spomenula aj problém imigrácie a nedávneho lodného nešťastia, pri ktorom zahynuli desiatky migrantov pri talianskej Lampeduse.

Stredajšie požehnanie bolo prvým vianočným posolstvom nového pápeža od jeho nástupu do úradu. František v ňom hovoril o násilí a vojnách v mnohých krajinách sveta. Ako prvé zmienil Sýriu, ktorú už takmer tri roky zmieta krvavá občianska vojna, tá si vyžiadala vyše 100-tisíc životov. „Každý by mal byť mierotvorcom,“ uviedol. „Vojny berú a zraňujú toľko životov,“ dodal s tým, že zasahujú najmä tie najzraniteľnejšie osoby ako sú deti, ženy, chorí či starší ľudia.

Pápež tiež vyzval na dialóg a ukončenie nedávno rozpútaného konfliktu v Južnom Sudáne. Násilie je potrebné zastaviť aj v Nigérii, Iraku, Stredoafrickej republike či Kongu, povedal pontifik.

Pozdrav v slovenčine nezaznel

Podobne ako na Veľkú noc, aj počas Vianoc, pápež pozdravil pútnikov a poprial im radostné sviatky len v talianskom jazyku. Ostatné jazyky vrátane slovenčiny z jeho úst neodzneli.

Cez Veľkonočnú nedeľu, kedy bol vo funkcii len dva týždne, médiá pápežov krok zdôvodňovali tým, že chcel zrejme zdôrazniť svoju funkciu rímskeho biskupa, zároveň tak jeho rozhodnutie sviatočný príhovor výrazne skrátilo. Pápež Ján Pavol II. (v úrade v rokoch 1978–2005) po nástupe do čela cirkvi prehovoril približne v tridsiatich jazykoch, postupne však ich počet zvýšil až na 60.

Rovnaké množstvo jazykov používal aj jeho nástupca Benedikt XVI. (v úrade v rokoch 2005–2013)a to nielen vo veľkonočnom, ale aj vo vianočnom pozdravení. Keď vo svojom prvom vianočnom posolstve v roku 2005 značnú časť jazykov vynechal, vyvolalo to veľkú pozornosť a cirkevní predstavitelia potom zdôvodňovali, že ho tlačil čas.

Pápež slávil v bazilike Vianoce už pred polnocou

Pápež František vyzval v utorok počas štedrovečernej omše vo vatikánskej Bazilike svätého Petra veriacich na vyhýbanie sa pýche, sebeckosti a na otvorenie sŕdc Bohu.

Pápež uložil počas štedrovečernej omše sochu... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Pápež, Vianoce Pápež uložil počas štedrovečernej omše sochu malého Ježiša do jasieľ a pobozkal ju.

Pre 77-ročného pápeža sú tohtoročné vianočné sviatky, počas ktorých si kresťania pripomínajú narodenie Ježiša Krista, premiérou v novom úrade. Za pápeža ho kardináli zvolili v marci ako prvého pápeža neeurópskeho pôvodu po približne 1 300 rokoch.

Na slávnostnej štedrovečernej omši v zaplnenej Svätopeterskej bazilike sa zúčastnilo zhruba10-tisíc ľudí. Stovky ďalších ju sledovali na obrazovkách rozmiestnených vonku na vatikánskom námestí.

Pápež počas krátkeho a jednoduchého príhovoru podľa agentúry Reuters vyhlásil, že človek si vo svojom živote môže vybrať medzi tmou a svetlom. Prvými, ktorí sú schopní prijať a pochopiť Ježišovo posolstvo, sú ľudia odsúvaní na okraj. Teda tí, ktorí sú „poslednými“, citovala Františka agentúra AFP.

Podľa starej tradície, „polnočná“ omša sa začala už o 21.30, teda o pol hodiny skôr ako vlani, kedy ju celebroval Františkov predchodca Benedikt XVI., ten vo februári prekvapivo po abdikácii opustil úrad. Nový pápež, ktorý dal po svojom zvolení za pápeža najavo, že chce ísť cestou čo najväčšej skromnosti, do baziliky kráčal v sprievode 30 kardinálov a 40 biskupov. Namiesto pomocníka sám niesol sošku novorodeného Ježiša. Uložil ju do jasličiek a následne ju pobozkal, informovala agentúra AP.

Štedrovečernou omšou pre najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi sa začína hektické vianočné obdobie. V utorok 31. decembra bude celebrovať omšu venovanú záveru kalendárneho roka a v nasledujúcich dňoch ho čaká ceremónia k sviatku Svetového dňa mieru.

Betlehemské jasle vo Vatikáne majú súvislosť s Františkom

Vianoce vo Vatikáne sa v utorok oficiálne začali už popoludní, keď na Svätopeterskom námestí slávnostne odhalili obrie jasličky a zapálili sviecu ako symbol Vianoc – ako sviatkov pokoja. Tradíciu jasličiek na Svätopeterskom námestí podobne ako vztýčenie vianočného stromčeka na tom istom mieste zaviedol niekdajší pápež Ján Pavol II. Jasličky, ktoré sú tento rok darom neapolského arcibiskupstva, sa skladajú prevažne z figúr v nadživotnej veľkosti.

Ozdobné jasličky, dielo neapolského majstra Antonia Cantoneho, zobrazujú scénu z maštale, kde sa podľa kresťanskej tradície narodil Ježiš. Tento rok sú jasličky označené titulkom František 1223 – František 2013. Má to pripomenúť súvislosť medzi svätým Františkom z Assisi a terajšou hlavou katolíckej cirkvi Františkom, ktorý po svätcovi prevzal meno a ktorého vzorom nasledovania Krista v chudobe a posolstvom mieru sa snaží prezentovať, napísali agentúry.

František z Assisi sa tiež zaslúžil o tradíciu stavať na Vianoce jasličky. Prvé vnikli v roku 1223 práve z jeho podnetu. Na námestí sa jasličky nachádzajp vedľa obelisku a vianočného stromu. Ten tento rok pochádza z okolia českých Domažlíc a Vatikánu ho darovala pohraničná bavorská obec .

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #cirkev #Vianoce #Benedikt XVI.