Uruguaj bude mať trh s marihuanou, zákon podpísal prezident

Uruguajský prezident José Mujica v tichosti podpísal zákon, ktorý umožňuje v krajine vytvoriť legálne regulovaný trh s marihuanou.

25.12.2013 13:21
Marihuana Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na prezidentovho tajomníka Diega Canepa. Podľa jeho oznámenia Mujica normatívny akt podpísal už v pondelok večer.

Týmto posledným procedurálnym krokom vstúpil zákon do platnosti. Úradníci teraz majú čas do 9. apríla budúceho roka, aby vypracovali vykonávacie predpisy, ktoré budú podrobne regulovať všetky aspekty trhu s marihuanou – od pestovania až po predaj v sieti lekární.

Úrady dúfajú, že celý systém by mohol začať fungovať do polovice budúceho roka. Uruguajci nad 18 rokov budú môcť doma vypestovať šesť rastlín za rok, čo je zhruba 480 gramov marihuany. Rovnako tak môžu vytvárať kluby s 15 až 45 členmi, kde môžu vypestovať až 99 rastlín za rok.

Uruguajská vláda zdôvodnila nový prístup k droge snahou o efektívnejší boj proti zločinu spätému s ilegálnou distribúciou marihuany. Novinku chce po čase vyhodnotiť a rozhodnúť ako ďalej. Výsledky uruguajského experimentu budú sledovať ďalšie juhoamerické krajiny, ktoré sa stretávajú s násilím okolo pašovania a obchodu s kokaínom a ďalšími drogami. Miestni politici čoraz viac zvažujú určitú legalizáciu ako možný spôsob, ako toto násilie obmedziť.

Krok uruguajskej vlády ale v iných častiach sveta vyvolal rozpačité reakcie a z OSN priamo kritiku. Podľa šéfa Agentúry OSN pre kontrolu návykových látok (OICS) Raymonda Yansa Uruguaj zákonom vedome porušil normy medzinárodného práva, napríklad medzinárodný dohovor o omamných prostriedkoch z roku 1961, ktorý podpísal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Uruguaj #marihuana #José Mujica