Severovýchod a stred USA sužujú silné mrazy

Severovýchod a stred USA stále sužujú následky mohutného prílivu arktického vzduchu, ktorý spôsobil rozsiahle výpadky elektriny a kalamitnú situáciu na cestách.

25.12.2013 20:53 , aktualizované: 26.12.2013 08:58
debata (6)

Nepriazeň počasia si už vyžiadala dvadsaťsedem mŕtvych, bez prúdu je v USA približne 300-tisíc domácností. Výpadky v dodávke elektriny spôsobila námraza na diaľkovom vedení, ktoré váhu ľadu neunieslo. Obnovu pretrhnutých drôtov komplikuje poľadovica na cestách, tá spomaľuje prácu mobilných opravárenských čiat. Najviac sú zasiahnuté štáty Michigan a Maine. Viazne aj dodávka tepla, čo mnohé rodiny prinútilo uchýliť sa počas vianočných sviatkov do provizórnych útulkov.

Zasiahnutá je aj Kanada, kde v stredu pri cestných haváriách zahynulo najmenej päť ľudí. V Toronte, kde sa teploty pohybujú sedem stupňov pod bodom mrazu, bolo bez prúdu 27-tisíc domácností. Miestne zdravotnícke služby zaznamenali za jediný deň 110 telefonátov so žiadosťou o lekársku pomoc po otrave kysličníkom uhoľnatým. Podľa torontského starostu Roba Forda ľudia kúria doslova všetkým, čo im príde pod ruku.

V Maine je bez prúdu 60-tisíc domácností, v Michigane dokonca takmer 140-tisíc.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #USA #Kanada #mrazy