Sľuby sa majú plniť, vyhlásil Zeman vo vianočnom posolstve

Český prezident Miloš Zeman zmenil tradíciu. Svoj televízny prejav počas sviatkov predniesol občanom 26. decembra zo zámku v Lánoch, nie tradične na Nový rok.

26.12.2013 09:55 , aktualizované: 14:13
Miloš Zeman Foto: ,
Miloš Zeman.
debata (1)

Ide tak o ďalší prvok, ktorým chcela hlava štátu podľa svojich slov nadviazať na tradíciu Tomáša Garrigua Masaryka. Informoval o tom portál Českej televízie. Zeman tiež podľa vzoru prvého prezidenta ČSR obnovil tradíciu pravidelných rozhlasových rozhovorov „Hovory z Lán“. Čechom jeho príhovor sprostredkovala verejnoprávna ČT1 i televízia Nova.

Zeman v posolstve nabádal na plnenie sľubov. "Sám som dal v prezidentskej kampani alebo krátko po nej päť sľubov, " vyhlásil prezident podľa IDnes.cz a doplnil svoje slová bilanciou, čo doteraz v úrade urobil. Pripomenul, že až do roku 1948 prezidentské prejavy boli vianočné. Za hlbší dôvod návratu k tomuto termínu označil to, že na Nový rok si ľudia dávajú predsavzatia, ktoré veľakrát nesplnia, zatiaľ čo v povianočnej atmosfére bilancujú uplynulý rok a skúmajú, čo sa podarilo a čo nie.

V približne 10-minútovom príhovore Zeman hodnotil necelých deväť mesiacov, ktoré od inaugurácie strávil v úrade. „Plnenie sľubov a skladanie účtov znamená spýtať sa, či som svoje sľuby dané v prezidentskej kampani, alebo krátko po nej, dokázal, prípadne nedokázal splniť. A pri tomto skladaní účtov je na mieste vyvodiť osobnú zodpovednosť, nie vyhováranie sa na druhých a nie chválenie sa cudzím perím,“ vyhlásil.

Prezident následne vymenoval päť sľubov, ktoré občanom dal. Nevyhlási amnestiu, ani nebude udeľovať milosti. Zlepší vzťahy Českej republiky s inštitúciami EÚ. Stabilizuje Ústavný súd v krajine. Bude odovzdávať tretinu svojho platu na splácanie štátneho dlhu a pokúsi sa skôr zjednocovať, nie rozdeľovať.

Minimálne prvé štyri sľuby považuje za jasne splnené. Amnestiu skutočne nevyhlásil a milosti nevydával. Ako dôkaz, že sa snaží zlepšiť vzťahy s EÚ, pokladá vyvesenie vlajky únie na Pražskom hrade, kde za euroskeptického prezidenta Václava Klausa neviala. Taktiež aj snahu zlepšiť podmienky pri čerpaní európskych dotácií, o čo sa podľa svojich slov pokúšal pri návšteve Bruselu. Ústavný súd doplnil desiatimi novými sudcami a tretinu platu reálne symbolicky venuje na splácanie štátneho dlhu.

Pri téme o milostiach tak česká hlava štátu provokačne podotkla na kroky svojich predchodcov, keď pripomínal kontroverzné milosti exprezidentov. Zeman tiež poďakoval Rusnokovej úradníckej vláde, v ktorej vraj minister poľnohospodárstva rozumel poľnohospodárstvu a minister obrany problematike armády. Zeman tým zasa narážal na vznikajúcu koalíciu ČSSD, ANO a ľudovcov. Prezident má totiž voči niektorým avizovaným ministrom výhrady.

Vianočné prejavy sa niekedy stali nezabudnuteľnými

Aj československí prezidenti Edvard Beneš a Emil Hácha využívali médiá na celonárodné prejavy počas Vianoc. Väčšinou cez rozhlasové mikrofóny a na Štedrý deň. Beneš to pred vojnou stihol trikrát, potom jeho posolstvo už vysielal londýnsky rozhlas. Na vianočný príhovor k ľudu nezanevrel ani Hácha počas protektorátu. Napríklad v kritickom roku 1939 svoj ​​prejav zakončil modlitbou: Neopúšťaj, Pane, národ ten. Vianočné prejavy zrušil až prvý komunistický prezident Klement Gottwald, ktorý začal posolstvo národu prednášať na Nový rok.

Azda nechcel pokračovať v tom, čo zaviedol Beneš, alebo preto, že komunisti sa snažili od nástupu moci o odstránenie časti kresťanskej vianočnej tradície z povedomia ľudí. Niektoré vianočné politické prejavy tej doby však pre spojenie agitácie a slávnostného tónu vyzneli nezabudnuteľne a dodnes sú populárne. To je príklad vianočného prejavu Antonína Zápotockého, hoci v tej dobe ešte ministra školstva, ktorý v roku 1952 deťom vysvetľoval „novú“ reáliu Vianoc.

Až do druhej polovice 20. storočia oslovovali prezidenti československých občanov prostredníctvom rozhlasových vĺn. Prvý, kto prehovoril z ešte z čiernobielej obrazovky, bol v 60. rokoch Antonín Novotný.

Novoročný, prípadne vianočný, prejav hlavy štátu sa stal v Československu a neskôr v Českej republike a na Slovensku neodmysliteľnou súčasťou prvého dňa v roku. Štátnici ho prednášali a prednášajú za väčšieho i menšieho záujmu občanov, no vždy za precízneho a kritického záujmu politikov a médií. Štátnici zvyčajne nielen hodnotili to, čo odchádzajúci rok priniesol, ale uvažovali aj o budúcnosti.

Klaus na Nový rok v televízii bude

Posledný, ešte novoročný prejav, predniesol v Česku Zemanov predchodca Václav Klaus. Ten svoju prezidentskú kariéru zakončil vyhlásením kontroverznej amnestie. Hoci tentoraz prezident neprehovorí k národu na Nový rok, nebude prvý deň roka 2014 ochudobnený. Televízni diváci sa totiž môžu tešiť práve na bývalého prezidenta Václava Klausa. Osloví ich v špeciálnom štvrťhodinovom vydaní politickej relácie televízie Prima Family o 13.00, teda v čase, ktorý bol tradične vyhradený pre novoročné prezidentské posolstvo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #médiá #Miloš Zeman #Vianoce