Čínska polícia našla a zničila pašerácky tunel do Hongkongu

Čínske úrady tento týždeň objavili a zničili úzky betónový tunel, ktorý vybudovali pašeráci s cieľom prepravovať tovar z Hongkongu do čínskeho mesta Šen-čen. Informoval o tom spravodajský server The Wall Street Journal.

27.12.2013 08:32
Hongkong Foto:
Panoráma Hongkongu.
debata

Tunel vybavený osvetlením, vetraním a železničnou koľajou začínal pod garážou v Šen-čene a viedol pod riekou na trstinou porastené miesto o 40 metrov ďalej na územie Hongkongu. Úrady predpokladajú, že tunelom širokým asi 75 centimetrov a vysokým vyše 90 centimetrov mali putovať predovšetkým smartfóny, tablety a ďalšia elektronika z Hongkongku do Číny.

Vyšetrovacie orgány opisujú tunel ako „profesionálnu prácu“ a náklady na jeho vybudovanie odhadli asi na pol milióna dolárov.

Hongkong síce formálne patrí pod čínsku vládu, ale mesto si udržalo z čias britskej nadvlády vlastnú správu a má okrem iného aj prístav s vlastnými obchodnými zákonmi a tarify, ktoré sú odlišné od zvyšku Číny. Hongkong je obľúbeným nákupným miestom pre Číňanov, pretože množstvo luxusného tovaru a značkovej elektroniky je tu lacnejšie ako v Číne.

Preváža sa – a v prípade tovaru podliehajúceho vývozným obmedzeniam sa tiež pašuje – aj mnoho bežných výrobkov, ktoré sú v Hongkongu kvalitnejšie. Typickým príkladom je sušené detské mlieko, ktoré má po škandále s dojčenskou stravou kontaminovanou priemyselnou chemikáliou melamínom v Číne veľmi pošramotenú povesť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #tunel #Hongkong #pašovanie