Január 2013: Česi si zvolili Miloša Zemana

Voľba prezidenta Českej republiky v roku 2013 bola historickou. Išlo totiž o prvú priamu voľbu. Uskutočnila sa v dvoch kolách. V prvom (11. a 12. januára) zvíťazil o 0,81 % Miloš Zeman nad Karlom Schwarzenbergom. V druhom kole (25. a 26. januára) zvíťazil Zeman o 9,61 %, čo bolo takmer o 500-tisíc hlasov viac, ako získal jeho protikandidát Schwarzenberg.

30.12.2013 06:59
zeman03 Foto: ,
Nový český prezident Miloš Zeman.
debata

Samotná prezidentská inaugurácia sa konala 8.¤marca počas spoločného zasadania Senátu a Poslaneckej snemovne. Nový prezident svoj sľub zložil tradične vo Vladislavskej sále.

„Zeman má v dnešnom Česku viac voličov, ktorým skutočne stojí za to hlasovať a dať mu svoj hlas. Zeman autenticky reprezentuje viac Čechov ako Schwarzenberg, ich nádeje, túžby, ale aj strach a predsudky,“ zhrnul dôvody úspechu bývalého premiéra komentátor HN.

Miloš Zeman dával od začiatku najavo, že chce byť aktívnym prezidentom. Prejavilo sa to aj pri zostavovaní nového kabinetu. Prezident doteraz predniesol tri prezidentské programy. V predvolebnom programe sľúbil dve principiálne reformy. V politike chce zmeniť volebný systém zmenšením volebných obvodov, zaviesť škrtanie rôznych kandidátov z rôznych strán a zaviesť plebiscit. V prepracovanejšej ekonomickej reforme presadzuje štátne investície, škrty v štátnej správe a progresívne zdanenie. Ako to dopadne, zatiaľ nik nevie. Známy je len jeden z jeho mnohých bonmotov, podľa ktorého chce „investovať do ľudí aj do betónu“.

Ďalšie udalosti januára 2013

Boórovci sa vrátili na Slovensko

Po dlhom súdnom procese vo Veľkej Británii pricestovali na Nový rok na Slovensko dvaja synovia Ivany Boórovej. Deti pôvodne odobrala sociálna služba v Británii na základe podozrení zo sexuálneho ublíženia, po obnove procesu súd povolil zverenie detí do starostlivosti starej matky a ich návrat na Slovensko. Do prípadu vôbec po prvý raz vstúpila aj Slovenská republika – ako tretia strana v súdnom procese vystupovalo v prospech starej matky Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

Zmena majiteľov SPP

Energetický a průmyslový holding kúpil za 2,6 miliardy eur 49 percent akcií Slovenského plynárenského priemyslu. Holding ovládal český boháč Petr Kellner, ktorý zvažoval akcie predať menšinovým akcionárom – skupine J&T a Danielovi Křetinskému. Časť SPP predávajúcu plyn domácnostiam prevezme štát.

Môj pes Killer zvíťazil v Rotterdame

zväčšiť Marek (Adam Mihál) našiel najlepšieho priateľa... Foto: asfk
film moj pes killer Marek (Adam Mihál) našiel najlepšieho priateľa vo svojom psovi Killerovi.

Po prvýkrát vo svojej 41-ročnej histórii uviedol prestížny Medzinárodný filmový festival v Rotterdame v hlavnej súťaži slovenský film, druhú celovečernú snímku slovenskej režisérky Miry Fornay Môj pes Killer. Z festivalu si odniesol hlavnú cenu Tiger Award.

Táňa Pauhofová zažiarila v Horiacom kri

zväčšiť Herečka Táňa Pauhofová stvárňuje v projekte... Foto: HBO - Dušan Martinček
Horiaci ker Herečka Táňa Pauhofová stvárňuje v projekte Horiaci ker advokátku Dagmar Burešovú.

Na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame mal v januári premiéru aj trojdielny film Agnieszky Hollandovej Horiaci ker, ktorý rekonštruuje udalosti po samoupálení študenta Jana Palacha roku 1969. Hlavnú úlohu v snímke z produkcie HBO stvárnila slovenská herečka Táňa Pauhofová.

Jakeš bodoval na Rely Dakar

zväčšiť Ivan Jakeš s deťmi po návrate z Rely Dakar 2013. Foto: Ľuboš Pilc
Ivan Jakeš Ivan Jakeš s deťmi po návrate z Rely Dakar 2013.

Motocyklista Ivan Jakeš nadviazal v Južnej Amerike na piate miesto krajana Štefana Svitka z predchádzajúceho ročníka, ba ešte ho zlepšil. V tvrdej konkurencii takmer dvesto jazdcov obsadil vynikajúcu štvrtú priečku, čo je najlepšie umiestnenie slovenského jazdca na Dakare.

Cyklón Oswald

zväčšiť Cyklón Oswald Foto: Profimedia.sk
Cyklón Oswald, queensland, nový južný wales, austrália Cyklón Oswald

Výsledkom cyklónu Oswald, ktorý sprevádzali niekoľkodňové veterné smršte spojené s prívalovými zrážkami, bolo zaplavenie viac ako 2000 domov. Živel zasiahol štáty Queensland a Nový Južný Wales, v ktorých úrady evakuovali okolo 10-tisíc osôb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #SPP #Môj pes Killer #ročenka 2013 #Ivan Jakeš #cyklón Oswald #Boórovci #Horiaciker