Február 2013: Pápež František priniesol do cirkvi nádej

Najprv prišlo rozhodnutie, ktoré ohromilo svet, a onedlho sa objavil muž, ktorý sa stal vzpruhou pre Vatikán.

30.12.2013 06:58
pápež František, pápež Benedikt Foto: ,
Vo februári odstúpil pápež Benedikt XVI., jeho nástupcom sa stal argentínsky kardinál Jorge Maria Bergoglio, ktorý prijal meno František.
debata

Odstúpenie Benedikta XVI. sa zapísalo do dejín, pretože bol prvým pápežom od roku 1294, ktorý dobrovoľne odišiel zo svätopeterského stolca. Za jeho nástupcu zvolili argentínskeho kardinála Jorgeho Maria Bergoglia. Prijal meno skromného svätca. Volá sa František – podľa sv. Františka z Assisi.

Nový pápež sa začal rýchlo predstavovať ako nová nádej pre katolícku cirkev. Jej dôveryhodnosti medzi veriacimi zvlášť uškodili škandály súvisiace s kňazmi, ktorí sexuálne zneužívali neplnoletých vo viacerých krajinách. František vyzval cirkev, aby dôrazne postupovala v takýchto prípadoch.

Zjavne sa zmenilo nazeranie na homosexuálov. Vo svojej prvej encyklike síce zopakoval, že nesúhlasí s ich sobášmi, ale pritom jasne naznačil, že týchto ľudí nemieni odsudzovať. „Manželstvo je pevný zväzok muža a ženy. Jedine z neho môže vzísť nový život,“ poznamenal František v encyklike. Na druhej strane v jednom rozhovore pre jezuitskú tlač upozornil, že ho bolelo, keď dostával listy od homosexuálov. Ponosovali sa v nich, že majú z cirkvi pocit, že ich odsudzuje. Pápež zdôraznil, že cirkev nechce toto robiť. Poukázal na prípad, keď sa ho niekto pýtal, či schvaľuje homosexualitu. Reagoval otázkou: „Povedzte mi, keď sa Boh pozerá na gejov, schvaľuje existenciu tohto človeka s láskou, alebo ho odmieta a odsudzuje?“

Môžeš mi tykať

Keď mal 21 rokov, rozhodol sa stať kňazom. Predtým pracoval ako vyhadzovač v nočnom klube v Buenos Aires a robil technika v chemickom laboratóriu.

Po zvolení Bergoglia za pápeža sa ukázalo, že kardináli vybrali na čelo cirkvi nielen príjemného a citlivého duchovného vodcu, ale tiež človeka so zmyslom pre humor. „Nech vám Boh odpustí, čo ste vykonali,“ vtipkoval František na prvej večeri s kardinálmi.

Nový pápež sa výrazne priblížil k veriacim svojou bezprostrednosťou. Platí nielen vtedy, keď sa objaví na verejnosti. Mal totiž viacero telefonátov, keď sa ozval obyčajným ľuďom. Zavolal napríklad študentovi, ktorý mu napísal list. „Som pápež František a môžeš mi tykať,“ prekvapil 19-ročného mladíka, keď sa predstavil v telefóne.

František vychádza z toho, že cirkev by mala byť čo najbližšie k veriacim. „Bol by som rád, keby dávala nádej chudobným, mladým aj starým ľuďom,“ zdôraznil v rozhovore pre noviny La Repubblica. Výber mena podľa svätca z Assisi dokazuje, ako pápežovi záleží na životnom štýle a hodnotách, ktoré sa spájajú s touto osobnosťou zo stredoveku. „František z Assisi bol človekom chudoby, mieru, takým, čo miluje a ochraňuje stvorenie. Želal by som si, aby cirkev bola cirkvou chudobných a cirkvou pre chudobných,“ povedal, keď navštívil rodisko svätca.

Umývanie nôh

O svojej pokore presvedčil, keď odslúžil omšu v polepšovni na predmestí Ríma. Tradičný rituál umývania nôh pojal netradične. V minulosti si totiž pápeži inak pripomínali Ježišovo gesto voči apoštolom pred ukrižovaním. Rituál uskutočňovali v Bazilike svätého Jana Lateránskeho, pričom nohy umývali kňazom ako svojim nasledovníkom.

František si, naopak, vybral mladých trestancov, pričom boli medzi nimi dve dievčatá (jedna z nich moslimka). „Ježiš prišiel slúžiť. Prišiel, aby nám pomohol. Premýšľajte, či sme naozaj ochotní slúžiť druhým,“ zdôraznil im pápež.

Nový pontifik zaujal dokonca tak silno, že americký časopis Time ho vyhlásil za osobnosť roku 2013. „Je superhviezdou pripravenou zmeniť miesto, kde sa zmena meria stáročiami,“ zdôraznil týždenník v narážke na to, že Vatikán často nedokáže kráčať s dobou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #ročenka 2013 #pápež Benedikt XVI.