Momenty roka 2013 vo fotografiách

Najkrajšie momenty a fotografie roka 2013 z domova aj zahraničia.

30.12.2013 07:05
debata
Filipínsky letec sa pozerá z vrtuľníka na mesto... Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
Tajfún na Filipínach, letec, vrtulník, Filipínsky letec sa pozerá z vrtuľníka na mesto Tacloban, ktoré v novembri spustošil tajfún Haiyan. Azda najsilnejší tajfún v dejinách si len vo filipínskej provincii Leyte vyžiadal desaťtisíce obetí. Nárazy vetra dosahovali takmer 400 km/h, zabíjala však najmä voda.
Vo februári sa americkým severovýchodom... Foto: SITA/AP, Winslow Townson
Časť Ameriky pod snehom, boston, sneh, záveje, kalamita Vo februári sa americkým severovýchodom prehnala ničivá búrka, pás od New Yorku po Boston zavalili snehové záveje hlboké 30 až 90 cm. Motoristi v noci uviazli na diaľniciach. Zaparkované autá museli zo snehu vyhrabávať, pretože sa im nedali otvoriť dvere. Vyše 650 000 domácností ostalo bez elektriny.
Futbalista Bastian Schweinsteiger dvíha trofej... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Schweinsteiger s trofejou, finále LM, liga majstrov, wembley Futbalista Bastian Schweinsteiger dvíha trofej po tom, ako Bayern Mníchov 25. mája vyhral finálový zápas Ligy šampiónov proti Borussii Dortmund na štadióne Wembley v Londýne.
Hokejový smútok. Fanúšikovia na Hviezdoslavovom... Foto: Pravda, Ivan Majersky
smútok, hokej, námestie, fanúšikovia Hokejový smútok. Fanúšikovia na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sledujú záver štvrťfinálového zápasu Slovenska proti Fínsku na májových majstrovstvách sveta v Helsinkách. Slováci prehrali 3 : 4 a na turnaji skončili na 8. mieste.
Vo februári bratislavská zoo prvýkrát... Foto: Pravda, Robert Huttner
biely tiger, zoo, bratislava Vo februári bratislavská zoo prvýkrát predstavila svoj prírastok v pavilóne šeliem - tri mláďatá bieleho tigra, ktoré sa narodili vlani 11. decembra. Podobne ako medzi ľuďmi aj zvierací albíni sú veľmi zriedkaví, o to väčšiu pozornosť pútajú.
Počas februárovej snehovej kalamity v... Foto: Pravda, Luboš Pilc
počasie ľudia, kalamita, sneh, nemocnica, záchranná služba, záchranka Počas februárovej snehovej kalamity v Bratislave mali sanitky problém dostať pacientov do nemocnice. Improvizovaný prevoz mladej ženy na Kramáre.
Snímka zaplaveného Devína z vrtuľníka... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
devín, záplavy, vrtulník, bratislava, hrad, Snímka zaplaveného Devína z vrtuľníka ministerstva vnútra. Výdatné dažde v Nemecku spôsobili v júni ničivú vlnu záplav, ktorá zasiahla Devín, Bratislavu, Komárno a Štúrovo. Devínčania boli pre zaplavenú Devínsku cestu uväznení vo svojich domovoch dva dni a do Bratislavy sa mohli dostať len vojenskou tatrou.
A prineste si gumáky. Aj takto koncom mája... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
andrej dúbravský, maliar, výstava, petržalka, voda A prineste si gumáky. Aj takto koncom mája pozýval maliar Andrej Dúbravský na svoju magisterskú výstavu, ktorá bola vyvrcholením jeho štúdia na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení. Dúbravský ju inštaloval v zatopených priestoroch nedokončeného depa plánovaného bratislavského metra v Petržalke.
Vo februári sa stretol prezident Ivan... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
ivan gašparovič, václav klaus, vila tugendhat, brno Vo februári sa stretol prezident Ivan Gašparovič so svojím českým náprotivkom Václavom Klausom, ktorý v prezidentskej funkcii končil, v Bratislave. Ich posledná schôdzka sa však uskutočnila v marci v Brne. V slávnej vile Tugendhat si osobne odovzdali najvyššie štátne vyznamenania.
Reakcia mníšky na biely dym, ktorý stúpal z... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
pápež, vatikán, jorge bergoglio, námestie, Habemus papam Reakcia mníšky na biely dym, ktorý stúpal z komína Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne. Bolo to znamenie, že bol zvolený nový pápež. 266. pápežom rímskokatolíckej cirkvi sa 13. marca stal argentínsky kardinál Jorge Bergoglio, ktorý si vybral pápežské meno František.
Po príchode polície uteká žena preč z nákupného... Foto: SITA/AP, Jonathan Kalan
Teror v Keni, násilie, afrika, keňa Po príchode polície uteká žena preč z nákupného centra Westgate v Nairobi, v ktorom sa skrývala, keď ho 21. septembra prepadla skupina teroristov. Počas štvordňových bojov s útočníkmi zo somálskych islamistických milícií Šabáb prišlo o život šesť vojakov a zahynulo 61 civilistov. Polícia zabila 5 teroristov a 11 zatkla.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí 15.... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Finančná kríza, merkelová, holland, EU Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí 15. marca s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom (vpravo) na summite v Bruseli. V priebehu roka sa ako opatrenie proti dlhovej kríze postupne formovala v EÚ banková únia.
Žena má na tvári nálepku s podobizňou bývalého... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
mandela, JAR, úmrtie, Mandelov pohreb Žena má na tvári nálepku s podobizňou bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. Prišla sa pozrieť na presklenú rakvu s jeho telom, ktorá bola tri dni vystavená v Union Buildings v Pretórii. Mandela zomrel 5. decembra.
Pakistanská školáčka Malala Júsufzaiová reční v... Foto: SITA/AP, Christian Lutz
Ocenená Malala, štrasurg, sacharovova cena, Pakistanská školáčka Malala Júsufzaiová reční v novembri v Európskom parlamente v Štrasburgu po tom, ako získala Sacharovovu cenu, najvyššie ocenenie v oblasti ľudských práv. Malala žiadala EÚ, aby pomohla miliónom detí, ktorým je odopreté vzdelávanie.
V júni zasiahli Slovensko tropické horúčavy, v... Foto: Pravda, Ivan Majerský
počasie, teplo, hroch, zoo V júni zasiahli Slovensko tropické horúčavy, v ktorých trpeli ľudia aj zvieratá. Ošetrovateľka Dominika Nagyová z bratislavskej zoo takto ochladzovala svojho zverenca hrošíka libérijského.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #2013 #ročenka 2013 #momenty roka