Zbitá novinárka sa obáva o život

Už päť podozrivých z brutálneho útoku na ukrajinskú opozičnú novinárku Tatianu Čornovolovú je v rukách polície.

27.12.2013 17:57 , aktualizované: 28.12.2013 09:56
Kyjev, protesty, Čornovolová Foto: ,
Demonštranti v Kyjeve protestovali proti zbitiu novinárky.
debata (29)

Štyria z nich „dostali“ vyšetrovaciu väzbu. Samotná opozičná aktivistka citovaná AFP sa však obáva o svoj život. Dokonca vraj na ňu „vypísali odmenu“ po tom, čo začala odhaľovať pozadie rezidencie prezidenta Viktora Janukovyča a ďalších vysoko postavených osôb.

„Neverím, že hrdinovia jej reportáží stoja za útokom. Možno si čokoľvek myslieť o Zacharčenkovi, Medvečukovi či Pšonkovi (hlavne ich Čornovolová kritizovala – pozn. aut.), ale sotva ich niekto považuje za idiotov,“ reagoval renomovaný politológ Michail Pogrebinskij. Šéf vyšetrovateľov ministerstva vnútra Nikolaj Činčin v piatok citovaný agentúrou UNIAN síce oznámil zadržanie piateho podozrivého, ale zároveň zdôraznil, že „hlavnou úlohou je zistiť objednávateľov útoku“.

Výsledok vyšetrovania je stále v nedohľadne. Už aj preto, lebo akcia v noci na stredu neďaleko Kyjeva priniesla viaceré doteraz nevysvetlené záhady. Napríklad tvrdenie polície, podľa ktorého ani skutočnosť, že viacerí zadržaní neboli na mieste činu, nevylučuje ich spojenie s útokom. Polícia citovaná ukrajinskými médiami dokonca informovala o prepojení bratov Kličkovcov na jeden z peňažných ústavov, ktorého vedenie by mohlo mať spojenie na organizátorov útoku na novinárku. Ako sa dalo očakávať, súrodenci Kličkovci už reagovali podaním trestného oznámenia na šéfa vyšetrovateľov.

V súvislosti s útokom na Čornovolovú si väčšina pozorovateľov kladie klasickú otázku: komu vyhovuje dosah akcie. Tým skôr, že Nikolaj Činčin záhadne informoval aj „o prepojení niektorých zadržaných na lídrov politických strán“.

„Je hlúposť podozrievať opozíciu z násilia proti aktivistom protivládnych demonštrácií,“ tvrdí napríklad uznávaný politológ Vladimir Fesenko. Operuje pritom tvrdením, že opozícia by nedokázala pri dnešnej roztrieštenosti zorganizovať takú komplikovanú akciu.

„Hovorí sa o akýchsi tajných štruktúrach. Ak je to tak, tak prečo ich opozícia nevyužije proti samotnej vládnej moci,“ položil si rétorickú otázku Fesenko. Podľa neho pravdepodobnejšou verziou je účasť rôznych kriminálnych živlov napojených na niektorých ľudí spojených s vládnou mocou. „Nech už médiá tvrdia čokoľvek, ale táto verzia nakoniec bude pre verejnosť najpravdepodob­nejšou,“ dodal politológ citovaný portálom Svodka. Úplne iný názor má Fesenkov kolega politológ Michail Pogrebinskij.

„V čase, keď Námestiu nezávislosti došla revolučná para a udržať ľudí na mraze bude nielen ťažšie, ale aj drahšie, je tu nový impulz – fyzický útok na aktivistku odporu známej nenávisťou k terajšej moci. Vari nie je z toho jasné, že brutálna bitka novinárky nie je v záujme vládnej moci, ale lídrom protestov na Námestí nezávislosti? Presnejšie tým, ktorým prípadné zhasnutie revolučného ohňa hrozí vážnymi problémami vrátane trestného stíhania,“ povedal pre portál Obozrevatel Pogrebinskij. Podľa neho všetkému aktívne asistujú médiá vrátane ústredných, ktoré sú v rukách oligarchov.

„Všetko to pripomína úspešne realizovaný scenár, ktorého cieľom bolo roztočiť kolotoč farebných revolúcií či tzv. arabskú jar,“ dodal politológ.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Teťana Čornovilová #Ukrajina