Rezort obrany pracuje na prevoze tiel vojakov z Afganistanu

Explóziu nálože, pri ktorej zahynuli v piatok dvaja slovenskí vojaci údajne neodpálil samovražedný atentátnik v automobile, ako sa pôvodne informovalo.

28.12.2013 12:03 , aktualizované: 14:06
debata (42)

Na tlačovej konferencii to uviedol minister obrany Martin Glváč (Smer). V čase tragického incidentu vojaci vykonávali bežnú rutinnú prácu pod vedením USA. „Išlo o teroristický útok, kde bolo civilné auto naložené trhavinami a bolo odpálené pravdepodobne na diaľku. Vyšetrovanie stále prebieha,“ informoval.

K útoku došlo v piatok v osídlenej časti Kábulu počas prepravy vojakov z jednej základne do druhej. Boli rozdelení do dvoch vojenských vozidiel, výbuch zasiahol len to prvé. V druhom aute sa nachádzal ďalší slovenský vojak, ktorý neutrpel žiadne zranenia. V Kábule pôsobili od polovice novembra na jednej základni piati Slováci. Ich úlohou bolo pripraviť pôdu pre príchod ďalších 78 slovenských vojakov, ktorí do Afganistanu pricestujú od januára 2014.

Traja slovenskí vojaci zatiaľ zostávajú v Afganistane. „V prípade, že by niektorí z nich prejavil záujem ukončiť misiu, či už zo zdravotných, alebo psychických dôvodov, bude mu vyhovené. Zároveň títo vojaci budú pod dohľadom psychológov, ktorých tam vyšleme,“ informoval náčelník riadenia operácií Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko. Traja vojaci zároveň osobne pripravujú transport ostatkov kolegov na Slovensko.

Foto: SHUTTERSTOCK, Pravda
infografika Afganistan, mapa

Glváč priznal, že tento rok bol pre Slovensko náročný. „Terorizmus si znovu vyžiadal ďalšie obete. Tento rok bol pre nás naozaj veľmi ťažký, pretože len v zahraničných misiách to boli tri obete,“ uviedol. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a priateľom pozostalých so želaním, aby takýchto tragických chvíľ nebolo v budúcnosti viac.

Na ministersve obrany už od piatku pracujú na tom, aby telá dvoch mŕtvych vojakov dopravili na Slovensko. Šéf rezortu obrany predpoludním na tlačovej konferencii ešte nevedel povedať, akým spôsobom ich dopravia domov. V slovenskej delegácii bude aj premiér Robert Fico. Odletieť by sa malo v neskorých večerných hodinách. Jednou z možností je prílet vládnym špeciálom z nemeckého vojenského letiska Rammstein. Telá by však mohli na Slovensko priviesť aj Američania.

Glváč pred novinármi potvrdil mená zosnulých vojakov. Podľa Pravdy išlo o Edmunda Makovníka z Košíc a Patrika Fraštiu z Kysuckého Nového Mesta, boli vo veku 34 a 39 rokov a v pluku mali hodnosti nadporučíka a rotného.

Posledný pluk, kde boli aj dvaja Slováci, odchádzal do Afganistanu v polovici novembra tohto roku. Podľa informácií denníka Pravda mali príslušníci pluku v Kábule na starosti pripraviť pôdu na príchod ďalšieho pluku, ktorý tam mal doraziť v januári nového roka. Minister Martin Glváč potvrdil, že útok nenaruší slovenskú misiu vojakov. Zotrvajú tam až do konca roka 2014.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Slovenskí vojaci #armáda #Martin Glváč