Čínsky prezident navštívil bez ochranky reštauráciu a vystál si rad

Čínsky prezident Si Ťin-pching prekvapil obyvateľov Pekingu, keď sa v sobotu nečakane objavil ako obyčajný hosť v jednej z miestnych reštaurácií.

28.12.2013 14:25
Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching.
debata (14)

Vystál si medzi ostatnými rad, za obed si zaplatil, odniesol si ho k stolu a porozprával sa s prekvapenými hosťami, informovali o tom svetové agentúry.

Fotografie sa najprv objavili na čínskom mikroblogu Weibo, neskôr návštevu reštaurácie potvrdili aj štátne médiá. Na snímkach to nevyzerá, že by čínskeho vodcu sprevádzala početná ochranka, ako to býva zvykom . Ako poznamenala agentúra Reuters, zatiaľ čo na západe nie je na chodení politikov "medzi ľudí " nič nezvyčajné, pri čínskych predstaviteľov je to veľmi netradičné.

„Počas jeho návštevy nepanovali na mieste žiadne špeciálne bezpečnostné opatrenia,“ zveril sa agentúre AP manažér reštaurácie. „Zákazníci mohli voľne prichádzať aj odchádzať,“ dodal. Prezident vraj o svojom príchode zamestnancov podniku vopred neinformoval.

Si Ťin-pching už od svojho nástupu do funkcie tento rok v marci deklaroval, že sa bude snažiť viac priblížiť obyčajným ľuďom. Čínske médiá informovali, že za obed, ktorý tvorili plnené knedličky, zelenina, dusená pečienka a ďalšie vnútornosti, zaplatil 21 jüanov (necelé 3 eurá).

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Si Ťin-pching