Asad poslal odkaz pápežovi, Vatikán ho nezverejnil

Sýrsky prezident Bašar Asad poslal v sobotu odkaz pápežovi Františkovi. Jeho obsah Vatikán podľa agentúry AFP nezverejnil, Asad v ňom ale pravdepodobne reagoval na pápežovo vianočné posolstvo Mestu a svetu (Urbi et orbi).

28.12.2013 18:32
Vatikán, vianočný strom Foto: ,
Vatikán počas Vianoc.
debata (3)

Pontifik v ňom okrem iného vyzval všetky bojujúce strany v Sýrii, aby ukončili násilie a umožnili obetiam konfliktu prístup k humanitárnej pomoci.

„Dnes ráno štátny sekretár Svätej stolice, monsignor Pietro Parolin a sekretár pre vzťahy so štátmi, arcibiskup Dominique Mamberti, prijali delegáciu sýrskej vlády,“ oznámil Vatikán. „Delegácia priniesla správu od prezidenta Asada Svätému Otcovi, tá odráža postoj sýrskej vlády,“ uviedol vo vyhlásení. Bližšie podrobnosti k nej odmietol hovorca Vatikánu Federico Lombardi oznámiť.

Pápež František 25. decembra v posolstve Mestu a svetu hovoril o násilí a vojnách v mnohých krajinách sveta. Ako prvú spomenul práve Sýriu, ktorú už takmer tri roky zmieta krvavá občianska vojna, tá si vyžiadala vyše 100-tisíc životov. V tejto súvislosti vyzval na modlitby za záchranu sýrskeho ľudu a apeloval na všetky strany sýrskeho konfliktu, „aby ukončili všetky násilia a zabezpečili prístup k humanitárnej pomoci“.

Na mierové riešenie sýrskeho konfliktu vyzval František od svojho marcového zvolenia už niekoľkokrát. Na začiatku septembra zorganizoval deň modlitieb za Sýriu, počas neho sa vyslovil proti vtedy hroziacej intervencii Spojených štátov a Francúzska v Sýrii kvôli útoku chemickými zbraňami na predmestí Damasku, Západ z útoku obviňoval Asadov režim.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Sýria #Asad