Pri výbuchu vo Volgograde použili 10 kg trhaviny TNT

Na železničnej stanici vo Volgograde na juhu Ruska sa odpálila samovražedná atentátnička, pri výbuchu zomrelo najmenej 16 ľudí.

29.12.2013 11:10 , aktualizované: 20:51
Volgograd, výbuch Foto: ,
Záchranári a hasiči zasahovali po výbuchu za železničnej stanici vo Volgograde.
debata (25)

Uviedli to ruské úrady. Na mieste bolo viac ako tri desiatky zranených. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Vyšetrovatelia ho pôvodne pripisovali vdove po islamskom povstalcovi z Dagestanu Oksana Aslanovovej. Neskôr ale našli dôkazy, čo naznačovali, že atentát mohol mať na svedomí muž slovanského vzhľadu, ktorý mal výbušninu v batohu. Podľa ruských médií nie je vylúčené, že útok mohli spáchať obaja.

Vo Volgograde ide za posledného štvrť roka už o druhý samovražedný útok, atentátnička v autobuse tu v októbri zabila šesť ľudí a seba. Páchateľkou vtedy bola Naida Achijalovová u Dagestanu, manželka jedného z extrémistických vodcov Dmitrija Sokolova. Krvavý atentát vzbudil bezpečnostné obavy aj kvôli blížiacim sa zimným olympijským hrám v ruskom Soči.

Podľa vicepremiéra Volgogradskej regionálnej vlády Vasilija Galuškina, citovaného agentúrou Interfax, zomrelo 16 ľudí. Trinásť ľudí a páchateľ na mieste, ďalší dvaja ľudia neskôr podľahli svojim zraneniam v nemocnici. Deväť obetí už úrady identifikovali. Zranených je podľa najnovšej bilancie 37 vo veku od deviatich do 60 rokov, osem z nich je vo vážnom stave, jeden v kritickom.

V okolí železničného uzla v miliónovom Volgograde, ktorý bol vzhľadom na nadchádzajúce oslavy Nového roka aj v nedeľu plný ľudí, mohutný výbuch spôsobil paniku. Budovu stanice polícia evakuovala, na mieste sa zišlo množstvo vozidiel záchrannej služby a hasičov.

Podľa pôvodného vyjadrenia hovorcu vyšetrovateľov Vladimira Markina trhavina explodovala pri jednom z vchodov do staničnej budovy, v blízkosti detektora kovov. Údajná osoba – atentátnik atentátnik podľa neho zazmätkovala, keď pri detektore zbadala policajta a aktivovala rozbušku. Na mieste činu sa našla jej odtrhnutá hlava.

Podľa nemenovaného policajného zdroja agentúry Interfax ale záznamy z bezpečnostných kamier ukazujú, že atentátnikom mohol byť muž slovanského vzhľadu, ktorý mal výbušninu v batohu. Keď prešiel detektorom kovov, ten spustil alarm a polícia ho odviedla k osobnej prehliadke. V tom momente nastal výbuch. Na mieste vyšetrovatelia podľa tohto zdroja objavili aj mužský prst na poistke granátu. „To podporuje verziu, že aspoň jeden terorista bol muž,“ uviedol.

Polícia, hasiči a záchranári zasahujú po... Foto: SITA/AP, Nikita Baryshev
Volgograd, výbuch Polícia, hasiči a záchranári zasahujú po výbuchu na železničnej stanici vo Volgograde.

Podľa Interfaxu alebo serveru Life News vyšetrovatelia nevylučujú, že útok mohli vykonať muž a žena. Podľa informácií Interfaxu sú navyše presvedčení, že za výbuchom stoja tí istí ľudia ako za októbrovým atentátom vo Volgograde. Nasvedčujú tomu vraj použité výbušniny.

Zo záznamu bezpečnostnej kamery, ktorý zverejnila stanica Russia Today, je však zrejmé len to, že výbuch bol veľmi silný. Málož vraj tvorilo desať kilogramov trhaviny TNT a kovové úlomky kvôli väčšej ničivej sile. Pri prehľadávaní stanice sa neskôr našiel tiež nevybuchnutý granát, ten pyrotechnici zlikvidovali.

K teroristickému činu sa už vyjadrili ruský prezident Vladimir Putin aj premiér Dmitrij Medvedev. Obaja sľúbili zraneným a pozostalým po obetiach pomoc a nariadili podrobné vyšetrovanie. Ministerstvo vnútra zvýšilo bezpečnostné opatrenia na železničných staniciach a letiskách v celom Rusku.

Na útok reagovalo aj zahraničie. Prezident Európskej únie Herman Van Rompuy ho odsúdil ako „odporný teroristický čin“, generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen ho hovoril o „barbarskom akte“, pre ktorý nie je žiadne ospravedlnenie.

Explózia sa odohrala okolo 12:45 miestneho času (asi 9:45 SEČ), uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Volgogradskej oblasti. V budove potom začalo horieť a stúpal z nej dym, hasiči ale požiar veľmi rýchlo zlikvidovali. Vo vnútri odbavovacej haly ležalo podľa svedkov obrovské množstvo sutín a rozbitého skla. Prevádzku na železnici len čiastočne prerušili a stanicou ďalej prechádzajú diaľkové spoje, uviedla agentúra Ria Novosti.

„Počuli sme zozadu hlasnú ranu, videli jasný záblesk a potom sme už ležali na podlahe,“ opísala očitá svedkyňa moment výbuchu pre agentúru ITAR-TASS. „Ľudia ležali na zemi, kričali a prosili o pomoc,“ povedal televíznej stanici Rossija 24 ďalší zo svedkov

Čin vyšetruje ruský Národný protiteroristický výbor, ten je súčasťou tajnej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Rusko sa roky stretáva s povstaním na severnom Kaukaze, kde boj vedú najmä islamskí radikáli, ktorí z času na čas udrú aj v centrálnom Rusku. Toto pozadie mal aj októbrový útok vo Volgograde, ktorý spáchala atentátnička z Dagestanu.

Teroristické útoky vzbudzujú veľké otázky najmä vzhľadom k blížiacim sa zimným olympijským hrám v Soči. Obávaný vodca severokaukazských extrémistov Doku Umarov už skôr vyzval na útoky v dejisku hier, kam sa športovci začnú schádzať už za päť týždňov.

Volgograd, ktorý v ére Sovietskeho zväzu niesol meno Stalingrad, leží zhruba 900 kilometrov južne od Moskvy a 700 kilometrov severovýchodne od Soči.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #výbuch #Rusko #Volgograd