Veriaci Španieli podporili tvrdý zákon o interrupciách

Desaťtisíce katolíkov počas nedeľňajšieho zhromaždenia v centre Madridu podporili vládny návrh zákona o interrupciách, ktorých vykonávanie bude po novom výrazne obmedzené.

30.12.2013 16:06
debata (2)

Prítomných, ktorí sa zhromaždili v deklarovanej snahe ochrany rodiny a tradícií, oslovil aj madridský arcibiskup Antonio Rouco Varela. Ten sa na Kolumbovom námestí vyslovil, že dar života by mal byť posvätný a nemalo by sa doň zasahovať.

Minulý týždeň schválená reforma z dielne konzervatívnej vlády premiéra Mariana Rajoya chce vyhovieť cirkvi a pritvrdiť normu prijatú predchádzajúcim socialistickým kabinetom pred tromi rokmi. Tá po očakávanom odobrení parlamentom umožní vykonávanie umelého prerušenie tehotenstva iba v prípade znásilnenia alebo vážnej hrozby pre mentálne či fyzické zdravie matky.

Rajoyova strana tvrdo odmietala liberálnu úpravu zákona o interrupciách a po nástupe k moci v roku 2011 potvrdila, že ho zmení. Zmena zákona o potratoch bola súčasťou predvolebných sľubov Ľudovej strany, ktorá stojí dlhé roky na strane katolíckej cirkvi v otázkach morálky a sociálnych záležitostí.

V súčasnosti je umelé prerušenie tehotenstva v Španielsku povolené do 14. týždňa tehotenstva, v prípade poškodenia plodu do 22. Predtým bola interrupcia podľa zákona z roku 1985 vykonateľná iba v prípade znásilnenia, poškodenia plodu či v prípade vážnej hrozby pre život matky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #interrupcie #katolíci