Žralok či delfín? Deti si vo vlne prehliadala obluda

"Ďalší krásny deň na pláži. Veľké vlny a zrejme veľká ryba," napísala spokojne Američanka June Emerson ku fotografii, ktorú zverejnila na sociálnej sieti. Vyvolala ňou senzáciu.

30.12.2013 17:14
debata (4)
zväčšiť Zviera na zábere je buď žralok alebo delfín.... Foto: Youtube.com
žralok, more, delfín Zviera na zábere je buď žralok alebo delfín. Alebo ide len o podvrh?

Na pokojnom čľapkaní sa Juniných dvanásťročných dvojičiek na kalifornskej pláži by nebolo nič, keby sa nad nimi nedvíhala dvojmetrová morská vlna. No aj tá je nič v porovnaní s tým, čo sa v jej vnútri ukrýva, či presnejšie čo v nej práve pláva. Ide o zlovestného žraloka, krúžiaceho okolo detí s úmyslom ľahkej koristi, alebo si to masou vody rinie mierumilovný delfín?

„Je dosť šokujúci,“ opísala neskôr Emerson záber s obrysmi obrovskej paryby či cicavca pre KTLA5.com. Portál Yahoo! News píše, že fotografia vznikla na frekventovanej pláži Manhattan Beach.

„Viacerí miestni surferi a záchranári veria, že išlo o žraloka,“ tvrdí matka, ktorá podľa vlastných slov deťom povedala, že išlo o delfína. Rodina totiž žije neďaleko a kúpanie v mori je ich každodennou aktivitou.

Pokiaľ je fotografia skutočná a nejde o podvrh, stále nie je isté, aký druh zvieraťa sa pohyboval v blízkosti nič netušiacich dvojičiek. Kým jedni tvrdia, že chvost a chrbtová plutva patria obľúbenému cicavcovi, druhí sa prikláňajú k teórii, že išlo naozaj o obávaného podmorského lovca. Žraloky sa totiž v ostatnom čase čoraz viac objavujú v oblasti okolo Manhattan Beach, pričom by dokonca mohlo ísť o ľudožravé žraloky modré.

Pravdou je, že žralok modrý človeka za normálnych okolností za korisť nepovažuje. Najväčší jedinec tohto druhu, ktorého kedy ulovili, bola podľa Discovery Chanell samica z Kuby s dĺžkou tela vyše šesť metrov a hmotnosťou takmer tri a pol tony. Keď však takého obrie zviera čo i „len“ testuje, ako objekt pred ním chutí, ľahko môže dôjsť k smrteľnému zraneniu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #žralok #Južná Kalifornia #delfín