Bilancia obetí útokov vo Volgograde stúplala na 34 mŕtvych

Počet obetí dvoch bombových útokov v ruskom Volgograde stúpol na 34, keď v noci na utorok zomreli v nemocniciach tri ďalšie osoby.

31.12.2013 08:04 , aktualizované: 11:03
APTOPIX Russia Explosion Foto:
V nedeľu sa vo Volgograde odpálila na železničnej stanici žena a zabila pritom 18 ľudí.
debata (6)

V utorok už začali pochovávať prvých mŕtvych, ktorí prišli o život pri nedeľňajšom útoku na hlavnú železničnú stanicu. Mladá samovražedná útočníčka tam zabila 18 ľudí.

Druhý útok spáchal samovražedný útočník, ktorý sa odpálil v trolejbuse plnom ľudí, väčšinou študentov. O život prišlo 16 osôb. Predpokladá sa, že útoky môžu súvisieť s nadchádzajúcimi zimnými olympijskými hrami v meste Soči, ktoré sa začínajú 7. februára 2014.

Blízko miesta výbuchu pomáhal zaisťovať stopy...
Experti obhliadajú miesta v okolí výbuchu...
+9Výbuch trolejbusu vo Volgograde si vyžiadal...

Ruský prezident Vladimir Putin už nariadil posilnenie bezpečnostných opatrení v celej krajine a špeciálny bezpečnostný režim zaviedli aj vo Volgograde, kde nasadili až 5 000 extra policajtov a vojakov v uliciach a na verejných miestach.

Oba prípady vyšetrovatelia posudzujú ako teroristické činy, pričom hlavné podozrenie padá na islamských povstalcov zo Severného Kaukazu. Vodca tamojších militantov Doku Umarov totiž vyzval svojich nasledovníkov, aby použili „maximálnu silu“ a zabránili prezidentovi Vladimirovi Putinovi v uskutočnení zimných olympijských hier. Umarova považuje Moskva za nepriateľa číslo jeden, odkedy prevzal velenie nad povstalcami, ktorých cieľom je zriadenie islamského štátu na Kaukaze.

Výbuch na volgogradskej železničnej stanici

Teroristické útoky vyvolali otázky ohľadom bezpečnosti v krajine, ktorá bude vo februári v juhoruskom Soči hostiť zimné olympijské hry. Prezident Vladimir Putin už nariadil posilniť bezpečnostný dohľad v celej krajine, bezpečnostné zložky uviedol do zvýšenej pohotovosti a riaditeľa ruskej kontrarozviedky (FSB) Alexandra Bortnikova poslal do Volgogradu.

Predseda Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vyjadril v liste adresovanom Putinovi presvedčenie, že Rusko je schopné zaistiť bezpečnosť športovcov i návštevníkov hier. Atentáty Bach podľa RIA Novosti označil za „odporný útok na nevinných ľudí“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #teroristický útok #Volgograd