Zemanov hviezdny návrat, Nečasov pád

Mýlia sa tí, čo si myslia, že sa už nezasmejú na nových českých komédiách, ktoré by sa vyrovnali úžasnej zábave zo starších čias? Áno.

31.12.2013 15:00
Viktor Janukovyč, Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (4)

Rozdiel je len v tom, že také herecké esá ako František Filipovský, Miloš Kopecký alebo Vladimír Menšík nahradili politici. Úlohám, ktoré stvárnili, pritom napísali scenár a sami seba režírovali. Najlepšie výkony v roku 2013 podali nový prezident Miloš Zeman a Petr Nečas, pod ktorým sa zlomila stolička predsedu vlády. Po ich boku stál slušný komparz.

Z chalupy na Hrad

Zeman sa vrátil do politiky po niekoľkých rokoch odpočinku, ktorý si užíval ako penzista žijúci na chalupe. Jeho odporcom nevyšiel zúfalý záverečný ťah, aby mu zabránili dostať sa na Hrad. Viacerí majitelia krčiem, ktorí podporovali protikandidáta Karla Schwarzenberga, ponúkali pivo zadarmo hosťom, ktorí prinesú volebný lístok s menom Zemana ako dôkaz, že zaňho nehlasovali.

Donedávna nekorunovaný kráľ becherovky, ktorý presedlal na slivovicu, však zvíťazil. Porazil Schlafenberga, ako niektorí prezývajú knieža Schwarzenberga, ktorý zaujal častým driemaním na verejnosti (schlafen znamená v nemčine spať).

Niektoré Zemanove úvodné politické vyhlásenia vyvolávali obavy, že ako prezident so slabšími právomocami by sa chcel správať ako menší monarcha. On však prinajmenšom raz dokazoval, že to nebude pravda. Vystaveným korunovačným klenotom v Chráme sv.¤Víta, kam prišiel na podlamujúcich sa nohách, venoval bezprizorný pohľad. (Istotne sa tak nespráva ten, čo sa cíti byť panovníkom…)

Hrad vo vyhlásení odmietol podozrenie, že Zeman bol pod vplyvom alkoholu. Pripísal to „ľahšej viróze“. Lenže mnohí neuverili. Napríklad exminister financií Miroslav Kalousek, ktorý tušil, že odhalil skutočné pozadie: „Nevidel som to, ale počul som, že chýbalo málo a ku korunovačným klenotom, korune, žezlu a jablku, by pribudla šabľa,“ poznamenal pre Lidové noviny.

Zeman neskôr vrátil Kalouskovi jeho posmešok s úrokmi. Využil na to pódium počas stretnutia s obyvateľmi obce Cerhenice. Rozprával vtip, ako jednej žene zazvoní telefón a hlas na opačnom konci jej oznámi, že v súťaži vyhrala druhú cenou, ktorou je stisk ruky exministrovi financií. „Já bych pana Kalouska nejraději nakopala do prdele,“ pokračoval Zeman vo vtipe a uzavrel ho pointou, že to sa nedá, lebo kopanec do zadku je prvá cena.

Ohlas bola búrlivý. Dokonca sa zdalo, že vypukne vojna satiry medzi politikmi. „Poznáte vtip, ako má Zeman sex s Václavom Klausom? Ja áno, ale pripadalo by mi úbohé vyťahovať ho do médií,“ reagovala Kalouskova stranícka kolegyňa Helena Langšádlová pre portál Parlamentní listy.

„Bezpečné fajčenie“

Za povšimnutie stojí, ako sa Zeman dokáže prevteliť z prezidentskej funkcie do inej. Predviedol to počas návštevy tabakovej firmy v Kutnej Hore. Zdalo sa, že rozpráva ako hovorca tejto fabriky. Pripomenul, že s fajčením začal ako 27-ročný, čiže podľa neho ako mladý muž s úplne vyvinutým organizmom, ktorý bol odolný proti tabaku. „Dovoľte, aby som poradil vašim deťom podobný postup. Aby počkali s fajčením do 27 rokov a potom fajčili celkom bez rizika,“ odkázal mladej českej generácii.

Bojovníkom proti tabaku sa zrejme od zhrozenia dymilo z uší, keď sa dopočuli, čo zo seba vypustila hlava štátu. A aby im krvný tlak ešte stúpol, Zeman pridal svojráznu teóriu. „Fajčenie je prevencia proti Alzheimerovej chorobe. Človek totiž zomrie na rakovinu skôr, ako ho zastihne alzheimer,“ citoval ho portál iDnes. (Mimochodom, Zeman má menej fajčiť a obmedziť aj alkohol, lebo mu diagnostikovali cukrovku.)

Zaľúbený Nečas

Petr Nečas si zahral v skutočnom filme, ktorý by sa dal nazvať Zaľúbený premiér. Vyzeralo to na politicko-erotický triler, ale s ohľadom na fakt, že bol šéf vlády, tak skôr na smutnú grotesku.

Začiatkom roku priznal, že s manželkou žijú oddelene, ale ubezpečil, že za tým nestojí milenecký trojuholník. Onedlho sa však prevalil škandál, že podľa polície riaditeľka sekcie Nečasovho kabinetu Jana Naygová dala sledovať jeho ženu. A potvrdilo sa aj to, o čom sa šuškalo – šéf je zamilovaný do svojej pravej ruky vo vláde.

Hoci polícii bolo z odpočúvania jasné, že Nagyová rozdávala úlohy vojenským tajným, Nečas sa jej zastal. „Ak hádam niekde v kombinácii nedorozumenia a služobnej horlivosti pochybila, ešte to nespochybňuje jej lojalitu,“ zdôraznil pre server Lidovky. Žiada sa dodať cena vernosti. Vysvitlo, že napríklad v roku 2011 Nečas dal Nagyovej odmeny v celkovej výške v prepočte pol milióna eur.

Ako je známe, Nečas podal demisiu, rozviedol sa a oženil sa s bývalou podriadenou. Bulvárny denník Blesk napísal, že expremiér sa ocitne každý mesiac v mínuse, keď sa zráta, koľko bude platiť bývalej manželke a koľko dá na výživné dvom neplnoletým dcéram.

Nuž, ak Nagyovej zostalo zo štedrých odmien, ukazuje sa, že Nečas nevedomky dobre investoval…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Petr Nečas