Novoročný prejav Putina: Teroristov úplne zničíme

Rusko povedie tvrdo, dôsledne a s istotou boj s teroristami až do ich úplného zničenia. V novoročnom posolstve ruskému národu, ktoré predniesol v Chabarovsku na Ďalekom východe, to v utorok vyhlásil prezident Vladimír Putin.

31.12.2013 16:07
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Vladimir Putin počas novoročného príhovoru ruskému národu.
debata (81)

Reagoval tak na krvavé teroristické útoky v juhoruskom Volgograde, ktoré si krátko pred koncom roka vyžiadali 34 mŕtvych a viac ako sto zranených.

Putin tento rok na rozdiel od minulých rokov predniesol nečakane dva novoročné prejavy, hoci z veľkej časti identické. V prvom, predtočenom niekoľko dní pred Novým rokom, sa o volgogradských atentátoch nezmienil. Pamiatku mŕtvych, ktorí zahynuli pri atentátoch na volgogradskej stanici a v linkovom trolejbuse, uctil až v druhom prejave, ktorý pred kamerami hlavných ruských televíznych staníc predniesol naživo v utorok krátko pred polnocou miestneho času (pred 13.00 SEČ) v Chabarovsku.

Do východoruského mesta prišiel Putin preto, aby vyjadril solidaritu s obeťami katastrofálnych záplav, ktoré tento rok v lete postihli ruský Ďaleký východ. Živelná pohroma si vyžiadala jediný ľudský život, ale spôsobila miliardové škody, ktoré sa doteraz nepodarilo zaceliť.

Rusko sa v roku 2013 stalo lepším, bohatším a prívetivejším, povedal prezident obyvateľom Chabarovska. Krajina podľa neho bude ďalej dôsledne obhajovať svoje záujmy na medzinárodnej scéne. „Len spoločne dokážeme byť silní, dokážeme zabezpečiť postup Ruska vpred a dosiahnuť naplnenie našich spoločných plánov,“ konštatoval prezident. S výhľadom do budúceho roka potom Putin zvlášť zdôraznil význam februárových olympijských hier v juhoruskom Soči.

Ruský prezident na svojich webových stránkach publikoval ešte ďalších asi 30 posolstiev, adresovaných tentoraz zahraničným štátnikom. Putin pozdravil šéfa Bieleho domu Baracka Obamu a vyjadril presvedčenie, že oba štáty môžu „reálne prispieť“ k zachovaniu globálnej stability.

Zvlášť srdečného pozdravenia sa dostalo ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, s ktorým Putin koncom roka podpísal dohodu o finančnej podpore ukrajinskej ekonomiky a posilnení vzájomnej kooperácie. Putin zdôraznil, že s Janukovyčom ho spája „družné, pracovné vzťahy, ktoré umožnili otvorene posudzovať akékoľvek, aj tie najkomplikovanejšie otázky“.

Okrem aktívnych politikov ruský prezident na svojich webových stránkach pozdravil aj niektoré bývalé politické osobnosti, napríklad niekdajšieho nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho, bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho či exprezidenta USA Georgea Busha. Pozdrav do Českej republiky Putinova webová stránka neobsahuje.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #príhovor