Kim Čong-un pohrozil jadrovou katastrofou, varoval USA

Kórejský polostrov pohltí "obrovská jadrová katastrofa", ak tu znova vypukne vojna. V novoročnom posolstve, ktoré odvysielala severokórejská televízia, tým pohrozil vodca KĽDR Kim Čong-un.

01.01.2014 11:58
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (21)

Zároveň varoval Spojené štáty, že v prípade konfliktu nebudú v bezpečí, napísala agentúra AFP.

„Čelíme nebezpečnej situácii, kedy aj malý, náhodný vojenský stret môže vyústiť do vojny,“ dodal s tým, že nemieni žobrať o mier. Obyvateľom svojej zbedačenej krajiny koketujúcou s jadrovými zbraňami sľúbil, že ich ochráni pred nepriateľmi.

Mladý severokórejský vodca sa v prejave tiež vrátil k nedávnej poprave svojho donedávna mocného strýka Čang Song-tcheka. V prejave, v ktorom sa o jeho osude zmienil prvýkrát od popravy, svojho strýka ani raz nemenoval. Označil ho za „ľudskú spodinu“ a vyhlásil, že vládnuca strana KĽDR posilnila vďaka tomu, že sa očistila od „frakcionárského hnusu“.

Šesťdesiatsedem­ročného Čang Song-tcheka, manžela sestry Kim čong-Unovho otca a zosnulého vodcu KĽDR Kim Čong-ila, popravili 12. decembra po zriedka vídanej verejnej čistke v najvyšších radoch kórejského vedenia. Obvinený bol okrem iného z toho, že viedol „kontrarevolučnú frakciu“, bol skorumpovaný, narkoman a sukničkár.

„Naša jednota stonásobne zosilnela a stranícke a revolučné línie sú ešte pevnejšie po očistení od protistraníckej a protirevolučnej frakcie,“ vyhlásil Kim Čong-un.

Analytici sa nezhodujú v názore na to, čo vlastne poprava Čang Song-tcheka znamená. Mnohí ale veria, že je dôkazom toho, že Kim Čong-un zatiaľ nezhromaždil rovnakú absolútnu moc, akú mal jeho otec a jeho starý otec, zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen. Čang bol až do svojho pádu všeobecne považovaný za číslo dva severokórejského mocenského rebríčka.

Oficiálni činitelia v Južnej Kórei sa obávajú, že by potenciálna nestabilita v Severnej Kórei mohla režim v Pchjongjangu viesť k provokáciám proti Južnej Kórei, aby tak posilnil svoju vnútornú jednotu.

Útoky pripisované Severnej Kórei v roku 2010 zabili 50 Juhokórejčanov. Napätie na Kórejskom polostrove pretrváva, aj keď KĽDR ustúpila od vojnovej rétoriky, ktorá od začiatku minulého roka zahŕňala aj vyhrážky jadrovými útokmi proti Washingtonu a Soulu.

KĽDR tiež pohrozila, že obnoví výrobu jadrového paliva pre bomby. V februári uskutočnila v poradí tretiu jadrovú skúšku. Experti odhadujú, že má niekoľko hrubých jadrových zariadení a snaží sa vyrobiť jadrovú hlavicu dosť malú, aby sa dala pripevniť na raketu dlhého doletu. Tento proces by ale podľa mnohých odborníkov mal Severnej Kórei trvať ešte roky.

Severná a Južná Kórea zviedli v rokoch 1950 až 1953 vojnu, ktorá skončila podpisom prímeria, nie formálnej mierovej dohody. V Južnej Kórei je rozmiestnených asi 28 500 amerických vojakov pre prípad severokórejskej agresie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un