Švajčiarsko hľadá novú hymnu za štedrú odmenu

V krajine helvétskeho kríža sa možno zmení zvukový symbol štátnosti. Skupina aktivistov vyhlásila súťaž na novú hymnu, ktorá by vyjadrovala súčasné hodnoty Švajčiarska.

03.01.2014 07:15
teplo, leto, horúčava, Európa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Konkurz potrvá šesť mesiacov. Na víťazného autora čaká odmena 10-tisíc švajčiarskych frankov, čo je v prepočte približne 8 100 eur. Najlepší návrh vyberie 30-členná porota a predloží ho vláde. Súťaž vymyslel Lukas Niederberger, riaditeľ Švajčiarskej spoločnosti pre verejný prospech.

Súčasná hymna s názvom Švajčiarsky žalm pochádza z roku 1841. Kritikom sa zdá byť jej obsah zastaraný. Hymna oslavuje zbožnosť, alpskú krajinu a jej klímu. „Je to zmes meteorologického zápisníka a žalmu. Pre iné storočie to bolo možno dobré,“ tvrdí predseda poroty Oscar Knapp.

Politik Pierre Kohler, jeden z porotcov, je tiež presvedčený, že nastal čas na zmenu. „Nikto nepozná text, ľudia vedia prvé tri slová a potom spievajú la-la-la,“ upozorňuje. Treba kráčať s dobou, prízvukuje Jean-Daniel Gerber, ďalší zástanca novej hymny. „Nie je to pieseň, ktorá by nám vyhovovala. Problém je v texte. Autor ho skôr napísal ako žalm než ako národnú hymnu. Ako žalm je to veľmi pekné, ale neodzrkadľuje hodnoty spoločnosti, ktorá sa stáva čoraz viac laickou,“ domnieva sa tento člen Švajčiarskej spoločnosti pre verejný prospech.

Odporcovia novinky sú veľmi nespokojní. „Švajčiarsko má nádhernú hymnu, ktorá je medzinárodne uznávaná,“ zdôrazňuje Hubert Spörri, ktorý založil internetovú stránku venovanú súčasnej hymne. Z konkurzu je smutný. „O niečo podobné sa nesnažil nikto ani v krajinách, ktoré majú oveľa horší text hymny,“ dodáva.

Rukami zalamuje aj historik Claude Bonard: „Naša hymna bola zrkadlom doby. Časy sa zmenili, ale treba robiť zmeny len kvôli zmenám? Vo Francúzsku už nie je revolúcia, ale hymnou zostala Marseillaisa.“

Nový text má vychádzať z preambuly ústavy, ktorú Švajčiari schválili v roku 1999 v referende. Kladie dôraz na slobodu, demokraciu, solidaritu, otvorenosť k svetu a zodpovednosť k budúcim pokoleniam.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #hymna