Bandera rozdeľuje Ukrajincov

Horiace fakle, zápach parafínu, čierno-červené zástavy, staré uniformy ukrajinskej divízie nemeckých síl, ktorá bojovala proti sovietskej Červenej armáde, spôsobujú dodnes nepríjemné mrazenie na chrbte väčšiny nielen Ukrajincov.

03.01.2014 07:21
Ukrajina, Kyjev, Bandera Foto:
Ukrajinskí nacionalisti si fakľovým sprievodom v centre Kyjeva pripomenuli 105. výročie narodenia kontroverzného Stepana Banderu (na portréte), zakladateľa tzv. ukrajinskej povstaleckej armády.
debata (139)

Najnovšie v prvý deň tohto roka, ktorý ukrajinskí nacionalisti odštartovali pripomenutím si 105. výročia narodenia kontroverznej politickej osobnosti, akou je Stepan Bandera. Líder ukrajinskej povstaleckej armády počas druhej svetovej vojny, ktorý je stelesnením rozdelenia Ukrajiny na dva nezmieriteľné názorové prúdy.

Aj Kličko sa dištancoval

Líder opozičnej strany Úder Vitalij Kličko sa rovnako ako väčšina Ukrajincov od akcie dôrazne dištancoval. Ako zdôraznil, ide výsostne o iniciatívu strany Sloboda Oleha Ťahnyboka, ktorá nemá nič spoločné s udalosťami na kyjevskom Majdane (Námestie nezávislosti – pozn. red.). „Ukrajina nadovšetko!“

„Bandera príde a nastolí poriadok“ či „Sláva národu, smrť nepriateľom!“ ozývalo v stredu večer nielen v centre Kyjeva, ale napríklad aj v Donecku. V ukrajinskej metropole sa zišiel približne desaťtisícový dav demonštrantov všetkých vekových kategórií.

Juščenkov olej do ohňa

Zatiaľ čo pre skôr narodených to bola nostalgická spomienka, v prípade mladších išlo o prejav odporu so všetkým, čo ich obklopuje. Odvahu im svojho času dodal bývalý prezident Viktor Juščenko, ktorý tesne pred skončením mandátu udelil Banderovi titul Národný hrdina Ukrajiny. Jediným podpisom dekrétu tak urobil z kontroverzného politika "hrdinu“, s menom ktorého sa spájajú tisíce obetí represií a ktorý by mal byť vzorom a deti v škole by sa mali o ňom učiť.

Verzia stúpencov Banderu

„Každý jeden prípad zločinu musí dokázať súd. Akési zovšeobecňovanie nemá miesto,“ povedal pre Pravdu svojho času v reakcii na udelenie vyznamenania Volodymyr Bokrejčuk, podpredseda Kongresu ukrajinských nacionalistov v Kyjeve. Zároveň pripomenul, že na Západe dnes žijú „tisíce príslušníkov organizácií Stepana Banderu, členov organizácií ukrajinských nacionalistov a nik ich tam neobviňuje zo šírenia fašizmu“.Podľa neho krutosti na Ukrajine, ktoré sa často pripisujú banderovcom a UPA, boli dielom sovietskej tajnej služby NKVD.

„Jej príslušníci sa neraz prezliekali do našich uniforiem a páchali zločiny na civilistoch, vrátane židov, aby tak v konečnom dôsledku zabránili vzniku samostatného štátu na Ukrajine,“ vyjadril svoju verziu udalostí spred viac ako 50 rokov Volodymyr Bokrejčuk. „V každom prípade treba existujúce fakty preskúmať cestou súdnictva. Pochybné publikácie či tvrdenia podľa vzoru jedna pani povedala, nimi nie sú.“

Podľa profesora Jaroslava Gricaka, uznávaného historika z Ľvovskej univerzity I. Franka, by bolo lepšie vôbec neotvárať problém Bandera v politickej sfére. „Ten, kto oživuje symbol Banderu a UPA, musí rovnako na seba zobrať morálnu zodpovednosť za zločiny páchané banderovcami na civilistoch a zároveň akceptovať právo iných oblastí na Ukrajine uctievať si svojich hrdinov,“ povedal profesor pre UNIAN v reakcii na rozhodnutie prezidenta Juščenka.

V réžii Slobody

Aj tohtoročné oslavy narodenín Banderu sa niesli v réžii parlamentnej ultranacionalis­tickej strany Sloboda.

„Akcia nemá nič spoločné s udalosťami posledných dní na Námestí nezávislosti. Už osem rokov organizujeme spomienkový pochod. Nemáme záujem o incidenty. Doteraz nebol ani jediný,“ cituje agentúra portál Gazeta.ua poslanca Andreja Iljenka, člena opozičnej parlamentnej frakcie Sloboda. Už začiatok tohtoročnej oslavy Banderu poznačil incident, ktorý vyvolala dvojica – muž a žena približne päťdesiatnici. Nad hlavami držali transparent vyjadrujúci nesúhlas s fakľovým sprievodom. Z úst dvojice sa ozývalo „Dole s rozbíjačmi Majdanu!“ alebo "Strana Slobody provokuje!“

Niekoľko chlapov v maskáčoch vzápätí dvojicu „odzbrojilo“ a transparent roztrhali. Nezabránili však na inom mieste germanistovi Alexandrovi Čortenkovi nastaviť demonštrantom po nemecky napísaný transparent. Výber jazyka odôvodnil asociáciou fakľových pochodov v nacistickom Nemecku po nástupe Adolfa Hitlera k moci.

Jednoznačná asociácia

„Týka sa to aj Banderu. Mám v Nemecku veľa priateľov a potvrdili mi, že dodnes pochody s fakľami vyvolávajú jednoznačnú asociáciu. A tak len ťažko čakať, že v Nemecku sa akcia strany Slobody stretne s porozumením. Ak dnes hovoríme na Ukrajine o smerovaní do Európy, tak to nemá vôbec nič spoločné s nacionalizmom,“ cituje portál Newsru odporcu akcie.

Stepan Bandera

Ako 20-ročný sa stal v roku 1929 členom Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) a o päť rokov neskôr sa podieľal na atentáte na poľského ministra vnútra Bronislawa Pierackého. Trest smrti mu zmenili na doživotie a z väzenia ho prepustili nemeckí nacisti po porážke Poľska. V tom čase sa OUN rozdelila na dve krídla a Bandera viedol pronemeckú frakciu. Krátko po napadnutí ZSSR Hitlerom (1941) pôvodne na podnet Berlína vyhlásil Bandera nezávislý ukrajinský štát.

Neskôr tento krok odmietol napriek nátlaku Nemcov odvolať a tak tri roky strávil v koncentračných táboroch. Jeho hnutie však fungovalo a v roku 1942 dokonca vznikla Ukrajinská povstalecká armáda (UPA). Jej príslušníci na niektorých miestach spolupracovali s Nemcami, inde s nimi bojovali. UPA brutálne vyháňala aj Poliakov z dnešnej západnej Ukrajiny. Podľa niektorých zdrojov zahynulo pritom až 150-tisíc ľudí. Po bitke pri Stalingrade sa hlavným nepriateľom UPA stala Červená armáda a sovietska tajná služba NKVD.

Boj ukrajinských nacionalistov so sovietskymi úradmi trval v niektorých oblastiach až do začiatku 50. rokov. Časť z nich sa po vojne pokúšala prebiť cez vtedajšie Československo na Západ, ale väčšinou neúspešne. Bandera unikol do západného sektora Nemecka, ale v októbri 1959 ho v Mníchove zlikvidoval sovietsky agent Bogdan Stašinskij, ktorý neskôr prebehol na Západ.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Stepan Bandera #Ukrajina