Čínsky ľadoborec na záchrannej misii v Antarktíde uviazol v ľade

Čínsky ľadoborec Snežný drak, ktorý sa v Antarktíde vo štvrtok podieľal na záchrane cestujúcich zo zamrznutej ruskej lodi Akademik Šokalskij, sám v ľadovom príkrove podľa všetkého uviazol.

03.01.2014 09:29
debata

Zatiaľ podľa austrálskej námornej záchrannej služby AMSA nie je jasné, či sa mu podarí vlastnými silami z ľadu vyslobodiť. Pokúsiť sa o to chce v sobotu, tvrdí agentúra DPA.

Posádka čínskeho ľadoborca v piatok popoludní miestneho času (ráno SEČ) ohlásila , že loď už zrejme nie je schopná ďalšieho pohybu v ľade. Snežný drak sa teraz nachádza na okraji príkrovu a pripravuje sa na pokus preniknúť zo zamrznutej oblasti na otvorené more. Pokus o vyslobodenie vlastnými silami sa uskutoční v sobotu ráno miestneho času (v noci na piatok SEČ).

AMSA, ktorá terajšie evakuačné operácie v Antarktíde koordinuje, už informovala austrálsky ľadoborec Aurora Australis, aby zotrval v oblasti a bol v pohotovosti pre možné záchranné nasadenie.

Aurora už bola na ceste do Tasmánie, kam prepravovala 52 vedcov a turistov z Akademika Šokalského. Na Auroru sa dostali vo štvrtok vďaka vrtuľníku z čínskeho ľadoborca. Teraz sa austrálske plavidlo nachádza približne 11 kilometrov severne od čínskeho ľadoborca.

Akademik Šokalskij uviazol v ľadových kryhách na Štedrý deň. Na pomoc mu vyrazila trojica ľadoborcov, ktorým sa ale nepodarilo k plavidlu dostať. Leteckú evakuáciu navyše dlho hatilo zlé počasie. Na ruskej vedeckej lodi teraz zostalo 22 členov posádky, tí vyčkávajú, kým ľad samovoľne povolí.

Čínsky ľadoborec podľa Wikipédie postavili v roku 1993 ukrajinské lodenice ako arktickú nákladná loď. O rok neskôr ju upravili na vedecké a potravinovým účely. Pred niekoľkými rokmi prešiel Snežný drak rozsiahlou modernizáciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #arktída #ľadoborec