Americký ľadoborec ide na pomoc uväzneným lodiam

Na pomoc čínskej a ruskej lodi, ktoré uviazli v ľadovom príkrovu blízkosti pobrežia Antarktídy, sa z Austrálie vydal americký ľadoborec Polar Star.

05.01.2014 11:02
Polar Star, ľadoborec Foto: ,
Americký ľadoborec Polar Star.
debata (26)

Informovala o tom agentúra AP. Spojené štáty o pomoc požiadalo Rusko aj Čína a tiež austrálska námorná záchranná služba AMSA, ktorá záchranné práce koordinuje. Američanom potrvá cesta zo Sydney k uväzneným plavidlám asi týždeň.

Americký ľadoborec je dlhý asi 120 metrov a je oveľa silnejší, než lode, ktoré sa do tejto chvíle podieľali na záchranných prácach. Pri plynulej plavbe dokáže prelomiť ľad až o hrúbke 1,8 metra. V prípade potreby ale postupným pohybom vpred a vzad zvládne prelomiť kryhy až o sile 6,4 metra.

V zálive Commonwealthu pri Antarktíde, ktoré je najveternejším miestom na planéte, postupne uviazli dve lode. Na Štedrý deň kryhy uväznili ruskú výskumnú loď Akademik Šokaľskij, ktorá palube viezla päť desiatok členov vedeckej expedície a turistov. Tento piatok rovnaký osud postretol čínsky ľadoborec Snežný drak, ktorý sa vydal ruské plavidlo oslobodiť.

Pasažierov ruskej lodi sa pomocou vrtuľníka podarilo dostať na palubu austrálskeho ľadoborca ​​Aurora Australis ktorý ich odvezie na pevninu. Na lodiach zamrznutých v ľade je ale 123 členov dvoch posádok. Bezprostredné nebezpečenstvo im však nehrozí, pretože majú dostatok paliva aj zásob.

„Panujú veľké obavy, že lode sa nebudú môcť z ľadu dostať vlastnými silami,“ uviedla vo vyhlásení americká pobrežná stráž, ktorej ľadoborec patrí. Loď Polar Star preto zmenila svoj ​​itinerár a ráno miestneho času (v noci na nedeľu SEČ) vyrazila z prístavu v Sydney k Antarktíde. Hlavnou úlohou ľadoborca​​, ktorý začiatkom decembra vyšiel z prístavu v Seattli, je preraziť cestu Rossovým morom k americkej polárnej stanici McMurdo, ktorá čaká na doplnenie zásob.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadoborec #Akademik Šokaľskij #Antarkída #Polar Star