Kerry: Mierový plán pre Blízky východ bude spravodlivý

Blízkovýchodný mierový plán bude spravodlivý a vyvážený. Po trojdňových rokovaniach s izraelskými a palestínskymi lídrami to povedal americký minister zahraničia John Kerry.

05.01.2014 11:33
Kerry Foto:
John Kerry.
debata (4)

„Môžem zaručiť, že prezident Barack Obama a ja predložíme taký plán, ktorý je spravodlivý a vyvážený a ktorý zlepší bezpečnosť všetkých obyvateľov,“ povedal novinárom v Jeruzaleme pred odletom do Jordánska a Saudskej Arábie. Kerry ešte v sobotu vyhlásil, že dosiahol pokrok v jeho snahách o napredovanie mierových rokovaní medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. „Rozhovory, ktoré sme viedli v posledných dvoch dňoch, vyriešili niektoré záležitosti,“ konštatoval v sobotu Kerry s tým, že obe strany čaká ešte veľa práce. Rokovania, ktoré sa začali v júli tohto roku po trojročnej prestávke, by sa mali ukončiť do konca apríla. Kerry chce preto rokovania v najbližšej dobe zintenzívniť.

Americký minister stranám predložil nové návrhy, ktoré sa týkajú zásadných otázok, ako sú obrysy budúceho palestínskeho štátu, osud palestínskych utečencov, štatút Jeruzalema či obojstranné uznanie. Kerry nešpecifikoval, v ktorých bodoch dosiahli pokrok. Izraelský minister pre strategické záležitosti Juval Steinic však už povedal, že Izrael nesúhlasí s navrhovanými bezpečnostnými ústupkami v Jordánskom údolí. Židovský štát trvá na tom, že bezpečnosť bude plne v jeho rukách. „Ten, kto navrhuje nasadenie medzinárodných síl, palestínskej polície či technologických prostriedkov, nerozumie Blízkemu východu,“ povedal v nedeľu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Kerry #mierové rokovania