Rodman je opäť v KĽDR, zahrá si narodeninový zápas pre Kima

Basketbalová legenda Dennis Rodman je už v KĽDR pomaly ako doma. Spolu s ďalšími bývalými hráčmi z NBA pricestoval na zápas, ktorý sa odohrá k príležitosti 30. narodenín diktátora Kim Čong-una. Rodman ho označuje za blízkeho priateľa. Cesty do KĽDR majú podľa neho diplomatický účel.

06.01.2014 16:31 , aktualizované: 17:38
Dennis Rodman Foto: ,
Dennis Rodman na letisku v KĽDR.
debata (22)

Oficiálne americká diplomacia sa však od jeho slov dištancovala. Mladý vodca vládne Severnej Kórei tvrdou rukou. V poslednej dobe sa „preslávil“ najmä čistkami, keď napríklad nechal údajne popraviť svojho strýka. Jeho rétorika je namierená najmä proti USA a Juhokórejskej republike.

Kontroverzný americký basketbalista rovnako ako pri svojich troch predchádzajúcich návštevách KĽDR uviedol, že ani tentoraz nebude v tejto izolovanej komunistickej krajine hovoriť o politike a zmieňovať obavy sveta z porušovania ľudských práv v KĽDR, pretože Kim je jeho priateľ. „Nebudem im hovoriť, že robia niečo zle. ( Kim ) je v prvom rade môj priateľ a ja ho mám veľmi rád,“ vyhlásil Rodman pred novinármi na letisku v čínskej metropole Pekingu.

Podľa Rodmana by exhibičný zápas niekdajších hráčov NBA sa severokórejským národným tímom, ktorý je plánovaný na stredu, mohol otvoriť cestu k dialógu medzi oboma znepriatelenými krajinami. „Dúfam, že aj vďaka tejto hre sa svet viac otvorí. Ale samozrejme to nie je úplne moja vec. Nie som prezident, politik ani diplomat. Som len športovec – jedinec, ktorý tam chce ísť, zahrať si a urobiť niečo pre svet,“ konštatoval basketbalista.

Rodman tvrdí, že chce nadviazať vzťahy s obyvateľmi izolovanej komunistickej krajiny a ukázať ostatným, že nie je taká zlá. „Ide o to pokúsiť sa prepojiť obe krajiny, dať ľuďom vedieť, že žiadna krajina na svete nie je taká zlá, obzvlášť nie Severná Kórea,“ citovala niekdajšieho špičkového basketbalistu agentúra AP. Spoločne s 52-ročným Rodmanom do Pchjongjangu pricestovala zhruba desiatka jeho bývalých kolegov z NBA, medzi ktorými sú napríklad Cliff Robinson či Vin Baker.

Kim má basketbal rád

Kim Čong-un, ktorý študoval vo Švajčiarsku, je údajne veľkým fanúšikom basketbalu, predovšetkým však tímu Chicago Bulls. Za tento klub hral Rodman v 90. rokoch po boku Michaela Jordana a výraznou mierou prispel k jeho vtedajšiemu zisku troch titulov v NBA za sebou.

Rodman je najznámejším Američanom, ktorý sa s Kim Čong-unom stretol za jeho dvojročnej vlády. Medzi Washingtonom a Pchjongjangom panujú spory pre severokórejský program jadrového zbrojenia a KĽDR opakovane hrozí Spojeným štátom a svojmu južnému susedovi vojnou.

Poprava roztrhania psami v KĽDR je vraj fáma z čínskeho webu

Správa o tom, že strýko severokórejského vodcu Kim Čong-una bol pri poprave zaživa roztrhaný zdivočenými psami, je fáma pochádzajúca očividne z čínskeho satirického blogu. Tvrdí to britský denník The Guardian. Niekdajšieho silného muža KĽDR Čang Song-Tchäka nový vodca Kim Čong-un nechal v závere minulého roka zosadiť a následne popraviť.

Desivú verziu Čangovej popravy priniesol pred niekoľkými dňami hongkonský bulvárny denník Wen Wej Pcho. Šesťdesiatsedem­ročný Čang bol podľa jeho tvrdenia predhodený nahý svorke hladných psov. Podľa The Guardianu „to znelo dosť vierohodne“, ale ukázalo sa, že správa, ktorú prevzali niektoré západné médiá, pochádza pravdepodobne zo satirického príspevku na internetovej sociálnej siete v Číne, ktorá sa zameriava na formovanie vymyslených správ s hororovými prvkami. Samotný hongkonský denník, ktorý sympatizuje s komunistickou vládou v Pekingu a je známy svojim lovom senzácií, zdroj svojej správy pôvodne neuviedol.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Kim Čong-un #Denis Rodman