Boj v Iraku zjednotil USA aj Irán

Ešte nedávno čosi nemysliteľné: po tom, čo šéf diplomacie USA John Kerry počas terajšej návštevy Blízkeho východu potvrdil pomoc Washingtonu v boji Iraku proti teroristom z hnutia Al-Kajdá, "bok po boku" podáva pomocnú ruku vláde v Bagdade aj Teherán.

07.01.2014 07:16
Irak, al-Kajdá, terorizmus Foto:
Hliadka sunnitských extrémistov z irackej odnože teroristického hnutia Al-Kajdá počas bojov s bezpečnostnými vládnymi silami a sunnitskými milíciami Sahva o mesto Fallúdža ležiace asi 60 kilometrov západne od Bagdadu.
debata (8)

Spoločným menovateľom ponúkanej pomoci však je, že neobsahuje účasť „.živej sily“ v pozemných operáciách. „Ak Bagdad požiada, tak Irán je pripravený poskytnúť vojenské vybavenie aj poradcov. Irak je náš priateľ,“ cituje Reuters z pondelkového vyhlásenia zástupcu náčelníka generálneho štábu iránskej armády Mohammada Hedžázího.

Iračania sa od 21. decembra usilujú vytlačiť teroristov z miest Fallúdža a Ramádí ležiacich západne od Bagdadu na strategickej dopravnej tepne spájajúcej Irak s Jordánskom a so Sýriou. Obe spomínané mestá v provincii Anbár, ktorá sa rozkladá asi na jednej tretine irackého územia, nedávno obsadili radikálni príslušníci organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL).

Je odnožou hnutia Al-Kajdá. Cieľom ISIL je vyhlásiť oblasť, v ktorej vládnu islamské zákony. Organizácia sa síce usiluje prezentovať ako ochranca práv sunnitskej menšiny, ale väčšina irackých sunnitov s ňou nechce mať nič spoločné pre jej prepojenie práve na hnutie Al-Kajdá.

Minister zahraničných vecí USA Kerry ešte v nedeľu vyhlásil, že Washington pomôže irackej armáde v logistickej oblasti, ale bez vyslania vlastných jednotiek.

„Podporíme irackú vládu, ako aj sily, ktoré sa postavili proti pokusom destabilizovať situáciu v krajine. Z našej strany však neuvažujeme o pozemnej operácii. Je to ich zápas. Je to aj dôvod, prečo sa prezident Barack Obama a svet rozhodli pred časom opustiť Irak,“ cituje RIA Novosti ministra Kerryho.

Podľa BBC, odvolávajúcej sa na svoj zdroj priamo v oblasti, aj v pondelok kontrolovali južnú časť mesta Fallúdža ozbrojenci z ISIL, zatiaľ čo zvyšok kmene a ďalší ozbrojenci podporujúci hnutie Al-Kajdá.

„Na vyčistenie oblasti od teroristov potrebujeme ešte minimálne tri dni,“ reagovalo v pondelok hlavné velenie v Bagdade na postupujúce vládne jednotky v súčinnosti so sunnitskými milíciami Sahva. Podľa informácií televízie Skya News-Arabia v dôsledku bojov vznikla vo Fallúdži humanitárna kríza. Viac ako deväťtisíc rodín muselo za posledné tri dni narýchlo opustiť svoje domovy. Väčšinou smerovali do susedných miest Saklavija a Habanija.

Iracký premiér Núrí Málikí citovaný v pondelok agentúrami v televízii vyzval „občanov a fallúdžske kmene“, aby pomohli vyhnať teroristov z mesta a predišli tak nebezpečenstvu „spojeného s ozbrojeným bojom“. Zároveň požiadal armádu, aby neútočila na obytné štvrte mesta. V pondelok sa bojovalo aj severne od Ramádí.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #Irak #Irán #john kerry #al-Káida